Abundenta reclamelor video este explicata de puterea imaginilor in miscare, aproape hipnotica. Un video transmite mult mai rapid, mai multe informatii si intr-un mod mai eficient. Producatorii, editorii si regizorii au propriile viziuni asupra mesajelor pe care vor sa le comunice. Ei urmaresc sa genereze senzatii, reactii, emotii, sentimente si relatii prin ceea ce includ intr-un video si modul in care transmit mesajul.

Poate ai sesizat si tu diferenta intre inregistrarile si transmisiunile video de acum, fata de cele de acum 10 ani, 20 de ani si 30 de ani. Diferentele depasesc progresul tehnologic: ma refer la viteza cu care se schimba cadrele in prezent, la o emisiune sau la un meci, de exemplu. Ma refer la dinamica imaginii si ritmul cu care se schimba unghiurile redate intr-un film, la un concert sau intr-un videoclip muzical.

Sigur, putem pune calitatea si fidelitatea imaginii pe seama progresului tehnologic. Insa restul vine din viteza in continua crestere, din ritmul nostru de viata, tot mai trepidant. Parca nici poeziile nu mai sint ce erau odinioara… nici macar in reclamele care se vor a fi romantice, melancolice sau pline de duiosie…

Cei mai multi dintre noi stim sa folosim o camera video, chiar daca este vorba despre camera telefonului mobil. La fel de probabil este ca stii ce este YouTube, eventual chiar ai incarcat un clip acolo, pentru amuzament sau in scopuri mai serioase. Totusi, mai sint destul de multi oameni care cred ca o productie video serioasa costa foarte multi bani si ca nu-si permit sa-si faca publicitate video.

Si totusi… mediul online este extrem de receptiv si presupune costuri mult mai mici decat televiziunea. Mai mult, poti produce clipuri video de promovare, fara sa folosesti o camera video propriu-zisa! Este suficient un computer si cateva programe instalate pe el. Poti incepe cu versiuni GRATUITE.

Stiu asta, pentru ca eu am facut-o. Mai intai, am invatat direct de la altii. Apoi am facut un curs – m-am mai referit la Andy Jenkins aici. Si in cele din urma mi-am produs si publicat propriile videoclipuri, realizate cu costuri mai mult decat acceptabile.

Cat de video stii sa o faci

Cel mai important lucru este eficienta lor. Sigur ca marile firme, cu bugete de marketing uriase, vor apela la case de productie video, vor folosi vedete, care sa le sustina produsele sau serviciile promovate si vor difuza clipurile la ore de maxima audienta.

Eu iti propun sa concurezi cu cei de la nivelul tau si de la nivelul imediat superior, pe care vrei sa-l atingi. Ma adresez celor care isi doresc, in primul rand, un randament masurabil al productiilor video proprii, in loc de filmulete pline de simt artistic, lipsite de continut interesant si relevant pentru utilizatori.

Cu sau fara coloana sonora proprie, fie ca este vorba despre fundal muzical sau imprimarea unei voci, puterea unui videoclip este incontestabila. Costurile pot fi de-a dreptul derizorii, daca le compari cu productiile caselor video, ale studiourilor de televiziune sau ale agentiilor profesionale specializate. Eu cred ca este o chestiune de randament.

Fie ca o faci pe cont propriu, dupa ce inveti dintr-un curs ca acesta, fie ca apelezi la unii ca mine, care au mai produs clipuri simple de prezentare, important este sa generezi solicitari prin difuzarea materialului tau video. Genereaza solicitari pentru produsele si serviciile tale – dincolo de aprecierile si criticile pentru simtul artistic al regizorului si talentul “actorilor”.

Dupa ce inregistrezi primele succese, calitatea productiilor video va creste, odata cu exercitiul. Si astfel, iti vei creste vanzarile, folosind promovarea prin instrumente si mijloace video… sau imi scrii, ca sa te ajut!