Mai poti citi despre sponsorizare aici. Acest articol revine asupra temei datorita unor provocari, legate de cateva evenimente recente. Acestea au lasat impresia ca exista o perceptie gresita asupra sponsorizarii in general si ca aceasta perceptie este destul de raspandita, culmea, inclusiv printre sponsori.

Atentie, sponsorizarea NU este o donatie!

Aici nu se pune problema de mila, de pomana sau de favoruri. Fiind direct legat de sport si cu experienta destul de bogata in handbal, articolul foloseste exemple din acest domeniu, chiar daca s-ar putea sa zgandare niste orgolii.

Cel mai recent, un club cu rezultate internationale excelente a apelat la donatii publice pentru supravietuire, pentru ca dispare sponsorul principal. Incredibil!

In primul rand, multe echipe sunt “sponsorizate” de primarii sau consilii locale. Mandria localitatii, echipa fanion a orasului respectiv, este intretinuta cu bani publici, ai comunitatii locale. Inca o data: banii sunt ai comunitatii locale.

Este necesar sa se insiste asupra acestui lucru, pentru ca diversi primari sau consilieri locali pozeaza in sponsori, se afiseaza batosi si chiar se amesteca in decizii, de parca ar fi venit ei, personal, cu bani de acasa. Desigur, stau la tribuna oficiala, daca nu cumva chiar pe banca de rezerve.

In al doilea rand, comportamentul multor sponsori este apropiat de cel al unui stapan, al unui mosier sau boier de acum doua sute de ani. Asteapta sa-i fie pupata mana sau pulpana, pentru ca s-a milostivit de soarta unei echipe, da de mancare unor sportivi, de la care asteapta recunostinta vesnica si vesnica pomenire.

Culmea este ca, asa cum e facuta lumea, li se canta in struna. Pana la urma, este un “sacrificiu” care, pentru unii, chiar merita. Un exercitiu de umilinta nu strica, nu-i asa?

In al treilea rand, multi dintre cei care cauta sponsori, oameni cu bani pe care sa-i atraga si sa-i convinga sa aloce niste sume catre o anumita echipa, au un comportament servil, umil, lipsit de profesionalism. Se poarta de parca ar umbla cu caciula in mana, cersind.

Le lipseste un plan structurat, o idee coerenta, inchegata si bine detaliata despre felul in care vor cheltui banii atrasi, ca sa nu mai vorbim de vreo descriere privind avantajele reciproce, beneficiile sponsorului, in ceea ce priveste notorietatea si popularitatea acestuia.

Sigur, este usor sa stai pe margine si sa critici, cu mainile incrucisate la piept, aratand cu degetul. Asa ca iata cateva idei. Ele ofera exemple testate in viata reala si folosite cu imens succes peste tot in lume.

Inclusiv la noi – este de precizat acest lucru, pentru ca deseori auzi replica aia cu “da, dar la noi nu merge asa.” Ba merge, si inca din plin, stai sa vezi!

Cauti sponsor? Probabil ca, de la un anumit nivel incolo, toata lumea stie sa faca si sa prezinte un buget anual de cheltuieli, adica un minim necesar de venituri. Bun, pe asta am lamurit-o rapid.

  Exista cel putin doi antrenori de echipe de juniori – tot respectul – care au facut lucrul asta, la modul cel mai serios, in eforturile lor de a atrage finantare pentru echipament, cantonamente si asa mai departe.

 Cifrele reprezinta acele beneficii care sa-i faca pofta sponsorului, sa-l faca sa-i straluceasca ochii. Spre deosebire de alte tipuri de promovare, sponsorizarea permite contactul direct, strans, fizic cu publicul tinta.

De exemplu, prezenta unui chiosc sau stand la un eveniment, permitand sponsorului sa faca demonstratii pe viu cu produsul sau serviciile sale in mijlocul publicului.

 Arata-i ce are de castigat – cati oameni vor participa, ca spectatori, in decursul unui an, la competitiile echipei (de exemplu, 2000 de spectatori x 22 etape). Arata-i ca vei organiza si alte evenimente cu public, la care echipa sponsorizata va promova produsele sau serviciile sponsorului – prezenta la targuri, expozitii, conferinte de presa, transmisiuni sau emisiuni TV, cu sesiuni de autografe si vanzari de mingi sau tricouri semnate.

Tot cu cifre – adica acoperire, audienta, numar de spectatori, care pentru sponsor inseamna potentiali clienti.

O emisiune TV a demascat enormitatea propusa de un director demisionar de firma de stat, care vedea posibila atragerea unui numar de cateva sute bune de sponsori in jurul unei echipe, pentru sustinerea bugetului acesteia.

Absurd! Gandeste-te la un numar de sponsori usor de administrat, din punct de vedere al considerentelor de mai sus, referitoare la mijloace de promovare a sponsorilor – la cate evenimente poti participa, cate bannere poti afisa, cate locuri ai la dispozitie in tribuna oficiala pentru invitati?

Pentru ca recomandarile gratuite sa se incadreze intr-un un text decent prin lungime, iata un exemplu final: ce poate castiga din 2.500.000 de lei buget anual, un sponsor? Ce audienta poate spera sa atraga, ca potentiali clienti?

Ce alte avantaje poate obtine, prin comparatie cu alte mijloace de promovare pe care le-ar folosi, cu aceleasi costuri? Care ar fi costurile unitare pentru fiecare persoana atinsa de promovarea prin sponsorizare, prin comparatie cu alte modalitati?

Poate pune sigla si sloganul firmei pe biletele de intrare la meciuri, pe mascota, pe uniformele majoretelor, bannere in salile de joc, inscriptii pe echipamentele jucatorilor, pe panourile afisate la conferintele de presa si interviuri, inaintea, in timpul si la finalul transmisiilor TV.

Poate distribui fluturasi, pliante si mostre gratuite publicului, impreuna cu biletul de intrare, cupoane sau taloane de reduceri sau de participare la concursuri si tombole cu premii.

Poate avea puncte de vanzare fixe sau volante, in timpul evenimentelor, poate organiza campanii de autografe, cu participarea presei, ducand numele firmei in atentia publicului larg, fara a plati suplimentar pentru spatiul alocat in presa.

Cat ar costa un anunt publicitar in ziarul X, de jumatate de pagina, versus un articol gratuit de jumatate de pagina, care se refera la un astfel de eveniment?. In fine, iar m-am intins peste 900 de cuvinte…

Rapid, iata concluziile de baza: sponsorii au ceva de castigat prin sponsorizare, ei nu dau pomana. Cand atragi un sponsor, pregateste-ti cifrele si ramai vertical, stiind ce ai de oferit la schimb. In exemplul de mai sus, numai publicul direct numara 44,000 de oameni (2000 de spectatori x 22 de jocuri)!

Fa o prezentare a beneficiilor si invata sa-ti sustii pozitia cu argumente concrete. Daca nu stii cum, daca nu ai timp sau ambele, apeleaza la un profesionist. Daca iti inchipui ca nu-ti poti permite, cointereseaza-l: ofera-i ca onorarii de succes un procent din sumele pe care le atrage!