Iată un top al celor mai reușite clipuri video cu scop publicitar, după preferințele specialiștilor de la AdWeek. Le poți vedea pe toate aici: din anii 90, mai vechi sau mai noi, ingeniozitatea lor i-a captivat pe toți prin idei, putere de impact, mesaj și realizare artistică.

Rezultatele unor astfel de campanii pot fi obținute și cu bugete mici. Clipuri video impresionante s-au mai făcut. Astfel de exemple pot fi considerate și cele în care Manchester United, un colos pentru marketingul sportiv profesionist, se asociază cu lansarea unui film științifico-fantastic. Cu puțin umor, poți obține foarte mult. Vezi aici simularea spectaculoasă.

Umorul vinde. Sportul și celebritatea la fel, alături de alte ingrediente. Riscul asumat de cei care copiază este uriaș. Vor fi recunoscuți peste tot, stigmatizați, izolați și extirpați. Falsurile pot păcăli, însă minciuna are picioare scurte. Imaginile copiate, ca aceasta, de exemplu, circulă rapid în jurul lumii, iar adevărul este mai ușor de descoperit ca oricând. Evită să-ți asumi ideile și meritele altora. Se află.

Este greu să fii original în zilele noastre. Mulți preferă calea deschisă de alții și fac aceleași lucruri, străduindu-se doar să le facă mai bine. Este o soluție acceptabilă, cât timp contribuția pionierilor este recunoscută, iar meritele și mulțumirile ajung la toți cei care au jucat un rol, au muncit și au contribuit la descoperirea făcută, la testarea, lansarea ei, urmărirea și perpetuarea performanțelor. De aceea au filmele generice lungi: fiecare mecanic, cascador sau tehnician este amintit pentru că a contribuit la realizarea filmului.

Este motivul pentru care ai ocazia să vezi acest top al celor mai reușite videoclipuri cu scop publicitar: te poți inspira, poți beneficia de performanțe comparabile, poți obține satisfacții asemănătoare. Cu condiția să recunoști sursele de inspirație, spre deosebire de cei care pretind că au inventat apa caldă, mingea rotundă sau marketingul sportiv în România.

Rolul marketingului este să pună în valoare activitatea principală pe care o susține, punând-o în prim planul preocupărilor. Oamenii de marketing lucrează din plan secundar, în afara luminii reflectoarelor, crescând vânzările clienților lor, atrăgând cumpărători, contribuind la îmbunătățirea performanțelor firmei, lucrând la imaginea ei, în scopul evidențierii beneficiilor pe care le oferă.

Adevărații oameni de marketing lasă faptele să vorbească pentru ei și se bucura pentru premiile obținute de clienții lor, fără să le pretindă meritele și fără să încerce să le fure gloria. Dacă au succes, înseamnă că au reușit să facă exact ceea ce erau datori să facă.

O teorie a marketingului spunea acum mulți ani că repetarea obsesivă a unui mesaj și distribuirea lui în volume uriașe, copleșind toate celelalte voci, va impune acel mesaj ca fiind atât adevărat, cât și singurul care merită luat în seamă. Numai că, acum mulți ani viteza de comunicare era mult mai mică, inclusiv online.

Azi, orice clip poate deveni viral instantaneu. Într-o singură zi poți obține mii și zeci de mii de vizualizări, fie prin social media, fie prin canale video specializate, fie printr-o combinație de canale, utilizate cu scopul difuzării ultra rapide. Tentația falsului este mare, pe măsura mirajului unor câștiguri iluzorii, fie materiale, fie pentru satisfacerea unui ego incapabil de progres.

Prin urmare, folosește orice mijloc publicitar cu măsură, recunoaște contribuțiile celorlalți, atunci când le utilizezi în aplicațiile tale, cere permisiunea, atunci când este cazul, împarte succesul cu cei care te-au ajutat, păstrează-ți luciditatea și sinceritatea. Succesul se lasă uneori așteptat, însă vine cu răsplată pe măsura răbdării.

De regulă, doare mult mai rău să urci sus de tot, doar pentru a cădea inevitabil, din cauza unor compromisuri, de la înălțimi care dau amețeli și celor mai căliți dintre profesioniști. Evită să păcălești și să fii păcălit, verifică, fă toate testele posibile, pune fundație solidă clădirii tale.

Inspiră-te, este în regulă, când ții cont de drepturile celorlalți, fie că se află în top 10 publicitar, fie că rămân anonimi și modești. Clipurile cu impact publicitar din topul pomenit la început au relevanță, cu sau fără vedete. Vrei să te bucuri de același tratament!