Un articol sustine ca PR-ul este cea mai buna arma de promovare.  Iti arata si cum poate fi folosita eficient. Si alti specialisti sustin ca PR-ul te poate face de neuitat. Preiau si traduc ideile principale mai jos.

Succesul in afaceri nu se traduce intotdeauna prin notorietate si recunoastere. Unele firme acorda relatiilor publice o importanta atat de mare, incat abordarea este gestionata independent de marketing.

PR

Din punct de vedere al intreprinzatorului, PR inseamna interviuri, articole, comunicate, evenimente si relatii cu presa, cu potentialii investitori si cumparatori, cu clientii existenti, cu actionarii si angajatii.

Am mai facut trimiteri la Buzz Marketing, o carte savuroasa. Este dedicata crearii de rumoare prin mesajele pe care le transmite o firma, prin actiunile pe care le face si prin modul in care este cunoscuta si perceputa de publicul larg.

Practic, rezultatul activitatilor de relatii publice este atentia. Cu cat te bucuri de mai multa atentie, generand rumoare, cu atat iti creste credibilitatea si esti perceput ca lider de opinie.

Poate crezi ca este scump, insa se poate si altfel. Poti si sa angajezi agentii specializate sau oameni cu experienta si pricepere in PR. Cel mai important este sa te implici, de preferat la nivel decizional, cu o atitudine deschisa, cu disponibilitate si in mod activ.

#1. Citeste cat mai multe publicatii de afaceri, observa subiectele de interes si ce autori scriu pe diferite teme de PR.

Deseori, jurnalistii se afla sub presiunea termenelor scurte, au anumite subiecte preferate despre care scriu si cauta sa ofere cititorilor informatii proaspete, pe care le explica.

Scrie-le si ofera-le opiniile tale de expert, argumentate si sincere. Ai sanse ca majoritatea sa-ti raspunda. Deschide calea unei conversatii.

#2. Concentreaza-te asupra nevoilor jurnalistului si ale publicului sau, in loc sa urmaresti propriile tale scopuri. Nimeni nu vrea sa auda de produsele tale.

Daca ti se adreseaza o intrebare, raspunde la ea, fara sa te obsedeze promovarea produselor proprii. Cladeste o relatie in timp si, in cele din urma, te vei bucura de atentia dorita. PR inseamna si sa asculti, cu rabdare.

#3. Cand vrei sa faci un anunt, transforma-l in stire.

Concepe-ti mesajul astfel incat sa se potriveasca in context, sa fie relevant si la momentul potrivit. Leaga-l de momente usor de memorat, de evenimente publice, festivitati sau ocazii cu care lumea este, deja, familiarizata.

#4. Ia in seama si publicatiile locale sau regionale.

Incepe cu fundatia. Aceste publicatii pot fi mai accesibile si mai interesate sa auda ceea ce ai de spus. Publicul tau de PR poate fi local sau nu, insa sprijinul si infrastructura locala de comunicatii joaca, oricum, un rol esential.

#5. Fii disponibil – chiar si atunci cand esti ocupat.

Jurnalistii cu termene limita stranse au nevoie de surse pe care sa le citeze, pe cat de repede posibil. Primul care raspunde este, de obicei, cel care va aparea in publicatie.

#6. Fii sincer.

Vei constata ca jurnalistii au detectoare sensibile la rahatisuri. Daca incerci sa-i duci cu vorba, fie si o singura data, s-a zis cu reputatia ta. Acelasi lucru este valabil si pentru orice receptor al mesajelor transmise prin PR, inclusiv din afara presei.

#7. Fii tu insuti si exprima-ti convingerile cu fermitate.

Daca vrei sa fii diplomat, raspunsurile tale vor intra la rubrica diverse. Orice persoana care are principii, valori si convingeri se reprezinta cu autenticitate perceptibila, atunci cand comunica in armonie cu ceea ce crede.

#8. Cand toate celelalte esueaza, scrie-ti propria versiune a povestii.

Blogosfera a democratizat jurnalismul, exista sute de astfel de locuri in care iti poti face cunoscute opiniile, ca sa nu mai spun de propriul jurnal. Si acestea intra in arsenalul metodelor de PR!

#9. Asculta si tine minte.

Acorda atentia cuvenita interlocutorului tau – cu alte cuvinte, nu intrerupe discutia, pentru a raspunde la telefon. Nu-ti imparti atentia cu o situatie pe care o intocmesti pe computer sau citind rapoarte, fara legatura cu subiectul.

#10. Fa-ti temele. Informatiile despre conjunctura te ajuta sa construiesti o relatie.

Pregateste-te, astfel incat sa nu irosesti timpul tau si al interlocutorului cu mesaje lipsite de valoare.

#11. Asuma-ti riscuri. Indrazneste.

Prezinta-te oamenilor care te intereseaza. Cere un sfat, o parere sau un raspuns la o intrebare de la cei pe care iti doresti sa-i urmezi.

#12.  Multumeste.

Poate parea la mintea cocosului, insa uneori uitam sa spunem un simplu “multumesc”, pentru ca avem un program incarcat, care ne tine ocupati.

#13. Poate cel mai important lucru este zambetul, asa cum incheie si Jen Boroff.

Are capacitatea de a spune mai mult decat o mie de cuvinte.

Poate detensiona o situatie, transmitand deschidere, empatie si amicitie. Asta atrage oamenii din jur si te binedispune si pe tine.

#14. Participa activ la evenimente,

cocteiluri, lansari, reuniuni, mese rotunde, seminarii si intalniri fata in fata. Intocmeste-ti un calendar, sorteaza evenimentele in functie de relevanta si importanta, defineste bugetul si rezerva-ti locul.

#15. Defineste-ti criterii de masurare a succesului,

indici si parametri tinuti sub observatie. Astfel, vei putea compara eficienta resurselor alocate in diferite directii si vei putea face ajustari profitabile, in cunostinta de cauza.

In fine, sper ca macar cateva dintre ideile de mai sus sa te ajute, chiar acum. Am lasat la urma o idee la care tin cel mai mult: acorda importanta mai mare calitatii, decat cantitatii. Livreaza informatii consistente, utile, actuale.

Asta imi place sa fac si sa-ti transmit: informatii de calitate, care sa aiba valoare practica pentru tine, pe care sa o poti simti, concret. Daca ai vreun prieten care s-ar putea bucura de aceasta lectura, fa-o cu placere. Ce crezi ca ar mai fi de zis despre relatii publice?