Sa fi devenit, oare, “marketingul” un cuvant tabu? Am observat in ultima vreme doua curente diametral opuse:

–       pe de o parte, publicul larg, consumatorii sau potentialii cumparatori au o rezistenta tot mai mare la expresii care contin cuvantul “marketing”, au o reactie de respingere sau, in cel mai bun caz, o atitudine suspicioasa si rezervata;

–       pe de alta parte, tot mai multe firme introduc si cuvantul “marketing” in denumirea produselor sau pachetelor de servicii pe care le ofera, deseori fortand expresii nefiresti si lipsite de coerenta logica.

Poate ca tocmai datorita unuia dintre curentele de mai sus sau datorita amandurora, pe Internet devine tot mai dificil sa folosesti cuvantul “marketing” si sa scapi de filtrele vigilente ale serverelor si setarilor anti-spam programate de oameni vigilenti, care cu asta se ocupa, 24 de ore din 24.

Cu alte cuvinte, alaturi de alte cuvinte care genereaza aprinderea unor beculete rosii in sistemele de alarma, si “marketingul” provoaca reactii adverse, fie ca se regaseste in continutul mesajului, fie ca adresa de email, domeniul sau serverul folosit include si acest cuvant.

Exista mai multe servicii online care verifica gratuit daca un domeniu este listat sau nu ca fiind emitator de mesaje spam. Iti recomand sa folosesti mai multe astfel de teste, pentru ca rezultatele difera. In cazul meu, dupa un prim test, m-am regasit pe doua liste negre, insa alt test mi-a aratat ca domeniul folosit de mine nu este listat.

Acest lucru conteaza, pentru ca vreau sa stiu ca mesajele mele ajung la destinatari, iar alegerea de a le citi (sau nu) le apartine. Din pacate, astfel de filtre agresive ale unor administratori excesiv de vigilenti, pot impiedica transmiterea mesajelor, chiar daca expedierea lor se face sub forma de raspuns la un mesaj primit!

Este cu atat mai recomandat sa faci o astfel de verificare, cu cat ai informatii fie ca mesajele trimise de tine n-au ajuns veci la persoanele vizate, fie ca mesajele trimise de diverse persoane interesate n-au ajuns la tine – caz in care filtrele tale sint cele care fac exces de zel, indiferent ca este furnizorul tau de servicii de Internet, de gazda domeniului tau sau de programele instalate pe computerul tau.

Astfel de paznici vigilenti muncesc in folosul tuturor, industria programelor inteligente, electronice si computerizate de protectie inregistrand o crestere uriasa. Multi experti din domeniu spun ca este doar o chestiune de timp, pana cand un mare atac cibernetic va face dovada capacitatii de rezistenta a unor astfel de programe si sisteme integrate.

Pana atunci, revenind la tema, am ales sa schimb adresele de email pe care le foloseam pentru transmiterea de mesaje, apeland la servere, domenii si servicii noi, mai generale, care sa evite, pe cat posibil, folosirea unor cuvinte “rau famate”, aflate pe listele cu expresii prohibite, administrate de cerberii Internetului.

Ce inseamna acest lucru? Este posibil ca unii dintre abonati sa inceteze sa mai primeasca mesaje de la mine, asa cum erau obisnuiti pana acum. Este semn ca ar trebui fie sa te reabonezi, fie sa urmaresti noutatile online, cu frecventa aleasa, vizitand paginile de Internet pe care le preferi.

Din pacate, acest lucru este si o consecinta a faptului ca, dupa ce se aboneaza la diverse buletine informative pe care le gasesc utile, multi utilizatori se plictisesc de ele si, in loc sa se dezaboneze, pur si simplu, le raporteaza ca fiind nesolicitate, adica spam.

Din acel moment, un domeniu care trimite mesaje intampinate de reclamatii este indexat pe o lista neagra, acestu lucru impiedicandu-i si pe restul abonatilor sa mai primeasca mesajele solicitate. Este o uriasa diferenta sa trimiti 100,000 de mesaje prin email si sa ajunga 2% dintre ele la destinatari, sau 20%. Insa daca domeniul sau serverele utilizate pentru transmitere sint pe liste negre, 2% este maxim!

Asadar, ai grija si verifica periodic in ce relatie esti cu lista de abonati si cu listele negre, ce cuvinte folosesti in mesaje, daca vrei ca mesajele tale din campaniile transmise prin email sa ajunga la cat mai multi destinatari. Poate ca marketingul este, inca, un instrument util, nu un cuvant tabu, filtrat de paznicii Internetului…