În căutarea celor mai bune căi spre succes, deseori oamenii își aleg repere și modele la care se raportează. Fie că folosesc astfel de modele ca resurse de inspirație sau mentori, fie că se asociază cu acțiunile și activitățile acestora, alegerile pot fi influențate pozitiv sau negativ de informațiile corecte și complete, disponibile pentru oamenii de afaceri și întreprinzătorii interesați.

Entrepreneur a publicat o serie de exemple de succes de la fondatorii unor afaceri cu încasări de milioane de dolari. Poate mai puțin cunoscuți decât Bill Gates, Richard Branson, Warren Buffet sau Steve Jobs, acești întreprinzători împărtășesc câteva dintre secretele și învățămintele pe care le-au aplicat pentru a ajunge să aibă succes:

– 10 secrete pentru păstrarea concentrării – aici;

– Cele mai importante lecții învățate – aici;

– Cele mai eficiente strategii aplicate pentru a depăși impasul creativ – aici;

– Cum au găsit echilibrul între viața personală și afaceri – aici;

– 10 metode de creștere a productivității – aici;

– 10 dintre cele mai bune sfaturi pe care le-au primit – aici;

– 10 dintre experiențele utile cu cei mai răi șefi pe care i-au avut – aici;

Acestea sînt doar câteva dintre lucrurile pe care le fac cei care au deja succes. Pare simplu. Mai ales când adaugi și cele 6 caracteristici comune celor mai cunoscuți lideri ai afacerilor de succes, publicate aici. Ai acum o mulțime de puncte de sprijin în plus. Cât de greu poate fi să le folosești? Greu! Pentru că puțini reușesc, deși toată lumea știe ce ar fi cel mai bine să facă. Descurajarea, lenea, frica și multe alte motive pot constitui obstacole aparent de netrecut.

Ce determină gradul de succes al unui lider adevărat?

Ca lider, un întreprinzător este mereu privit și studiat de cei cu care lucrează. Oamenii își părăsesc șefii, nu companiile, atunci când schimbă un loc de muncă. Diferențele vin din altă sursă decât pare la prima impresie. Iată aici un articol de actualitate pe această temă.

Un alt articol, accesibil aici, culege o serie de opinii ale unor întreprinzători despre cele mai potrivite metode de păstrare a angajaților buni, care vor să demisioneze. În contextul actualei presupuse crize de forță de muncă, alegerile tale vor influența rapiditatea cu care atingi acel succes pe care ți l-ai propus, atunci când ai pornit la drum.

Ai mai sus zece resurse diferite, menite să te sprijine. Aparent, oamenii caută inspirație și modele, cu criterii proprii de selecție. Fiecăruia i se pare mai potrivit unul sau altul dintre lideri. Fiecare alege după preferințele sale. Firmele spun că nu găsesc oameni, angajații se plâng că patronii îi tratează ca pe sclavi.

Succesul are câteva linii și principii foarte clare. De la integritate și inteligență emoțională, până la organizare și rigurozitate, construcțiile solide au fundația bine turnată, pentru a rezista în timp la încercări și pentru a trece cu bine testele pe care le presupune orice succes.