Cine îți sabotează dieta?

Crăciunul este prilej de bucurie, iar sfârșitul postului poate lăsa loc unor excese. Durerile de cap și de abdomen te fac să-ți promiți că vei începe noul an cu dieta cea mai sănătoasă. Ce înseamnă azi să mănânci sănătos și cum poți respecta dieta aleasă, cu atâtea opțiuni pe rafturile din supermarket, promovate ca fiind sănătoase? Cum poți alege corect, cu atâtea înșelătorii de marketing?

Un articol publicat în Australia descrie aceleași capcane pe care le întâlnești și în România. Campaniile de marketing înșelător promovează băuturile vitaminizate sau energizante, biscuiții pentru mic dejun sau chipsurile vegetale ca opțiuni sănătoase pentru dieta zilnică. Acestea profită de faptul că oamenii își doresc să fie sănătoși, căutând să ia decizii corecte, filtrând avalanșa de informații cu care se confruntă permanent.

Cele mai bune produse pentru dieta zilnică sînt cele care nu au nevoie de ambalaj – fructe și legume proaspete, cereale integrale, pește (nu de crescătorie!) sau carne slabă, neprocesată și produse fără adaosuri. Pentru a evita înșelătoriile, citește eticheta produsului, evitând excesul de sare, zahăr și grăsimi. Sistemul actual de control pentru publicitate este ineficient în fața falsurilor, permițând răspândirea periculoasă a obiceiurilor alimentare nocive.

Până când vei primi ajutor prin reglementări mai stricte pentru etichetarea produselor și eliminarea campaniilor mincinoase de marketing, iată cele mai mari 10 înșelătorii de marketing, pe care să le detectezi și de care să te ferești, când îți alcătuiești dieta pentru anul următor. Vei putea vedea rapid diferența dintre mâncarea sănătoasă și falsurile promovate agresiv, prin campanii omniprezente:

1. Îndulcitorii naturali – cum ar fi siropul de agave, de arțar, de porumb, de glucoză sau de ștevie, zahărul din cocos, trestie de zahăr și chiar mierea pot face parte din dieta zilnică numai în cantitate redusă. Deși au mai puține efecte nocive decât zahărul procesat industrial, numărul de calorii rămâne mare, iar unele produse procesate, băuturi sau mâncăruri gătite conțin deseori proporții mai mari decât doza zilnică recomandată.

Îndulcitorii, chiar și naturali, au efecte secundare negative, atunci când sînt consumați în exces. Astfel, pot încetini creierul, afectând memoria și gândirea sau pot duce la depresie.

2. Biscuiții pentru mic-dejun – aceste varietăți recente conțin doze mari de zaharuri și grăsimi saturate nesănătoase, fără a fi sățioase, pe lângă făina albă procesată și aditivii utilizați pentru afânare și arome.

3. Burgeri „sănătoși” – promovați ca având un conținut redus de carbohidrați, însă cu exces de sare și grăsimi saturate. Întreabă despre numărul de calorii… sau mai bine prepară-ți o combinație sănătoasă, după o rețetă proprie, echilibrată.

4. Tartine cu fructe – deși conțin fructe sănătoase, intră tot în categoria prăjiturilor!  Fie reduci porția, împărțind-o cu cineva drag, fie îți prepari chiar tu o variantă cu adevărat sănătoasă, reducând numărul de calorii din conținut.

5. Apa vitaminizată sau mineralizată – deseori, o sticlă de jumătate de litru conține până la 7 lingurițe de zahăr sau îndulcitori, cu un indice caloric excesiv. Dacă aceste calorii pot fi justificate pentru o viață sportivă, cu activitate intensă, pentru consumul de zi cu zi este mai potrivită apa obișnuită, eventual cu puțină lămâie sau mentă, pentru un pic de gust.

6. Chipsurile vegetale – fie că este vorba despre morcovi, sfeclă sau alte legume, chipsurile obținute prin prăjire au efecte nocive, datorită conținutului excesiv de sare și grăsimi. O alternativă mai sănătoasă sînt rondelele obținute prin uscare sau coacere, fără adaos de sare, eventual cu ierburi uscate, pentru arome.

7. Batoanele „sănătoase” (fito-bar sau snack-bar) – conțin de cele mai multe ori până la o treime zaharuri, fie că sînt batoane de muesli, cereale, fructe sau nuci. Astfel, indicele caloric este uriaș, conținutul înglobează mult mai multă energie decât te-ai aștepta.

8. Iaurturile aromate sau „slabe” – verifică eticheta pentru a te convinge de conținutul real de grăsimi și de zaharuri adăugate, căutând o limită maximă de 15% zaharuri și 2% grăsimi. Aceleași capcane sînt valabile și în cazul iaurturilor înghețate, cu adaos de fructe, siropuri sau ciocolată.

9. Acadelele „naturale” – ca majoritatea produselor de patiserie și cofetărie, omit să specifice conținutul nutrițional și ingredientele, în proporțiile utilizate, mizând pe atracția firească pentru atributul „natural”. Fie că sînt făcute din fructe procesate, fie din miere sau zahăr industrial, conțin zaharuri în exces, fără altă valoare nutritivă.

10. Berea „sănătoasă” – dacă sună prea bine, pentru a fi adevărat… publicitatea pretinde că este naturală, organică, fără zahăr sau aditivi, cu conținut redus de carbohidrați… rămâne tot o băutură alcoolică, adică are un indice caloric de cele mai multe ori echivalent cu al oricărei alte beri.

Acordă atenție sporită conținutului de zahăr și sare, inclusiv la anumite specialități de pâine. Este recomandată făina integrală, dacă simți nevoia să mănânci pâine. Iar dacă vrei să eviți glutenul, poți alege făina integrală de quinoa, știr, migdale, sorg, orez, etc.

Este important să ai grijă cum combini felurile de mâncare, astfel încât să urmezi dieta cea mai potrivită pentru organismul tău. Aici poți conta pe sprijin total pentru a găsi rețete sănătoase, recomandări și soluții online de la profesioniști recunoscuți pentru dieta cea mai potrivită și chiar medici nutriționiști și specialiști în fitness din țară și străinătate.

Recent, au apărut prin oraș o serie de panouri cu afișe amuzante: „Mâncarea mea mănâncă mai bine decât tine.” Dieta poate păstra toate plăcerile gusturilor preferate, fără sacrificii. Atenția la numărul de calorii poate deveni obișnuință, iar atitudinea naturală privind dieta potrivită este o garanție pentru sănătate. Neapărat, cu mișcare de cel puțin 30 de minute, zilnic!

Excesele dăunează, indiferent de direcția în care te îndrepți, de aceea este nevoie de echilibru. Ai răbdare și adoptă un ritm de slăbire pe care organismul tău să-l accepte ușor, fără să simți lipsă de putere, bucurându-te de arome și gusturi plăcute, în continuare.Când simți că ai epuizat toate soluțiile, cere sprijin.