Unul dintre obiceiurile oamenilor de succes este cititul.

Miliardarii lumii, intreprinzatori, inovatori si experti din cele mai diverse domenii si-au facut un obicei de baza din citit. Il exerseaza si-l imbunatatesc, astfel incat sa absoarba cat mai rapid, cat mai multa informatie, pe care sa o selecteze cat mai eficient, in functie de cat de utila este informatia.

Citeste despre noutatile din domeniul tau de specializare, culege informatii din economie, despre inventii si descoperiri stiintifice, noi tehnologii, idei, viziuni, teorii, strategii, tendinte si evolutii. Deseori, contextul influenteaza importanta informatiilor, aplicabilitatea lor practica si efectele utilizarii lor.

Echilibrul intre viata personala si munca – printre obiceiurile esentiale ale oamenilor de succes.

Un articol recent din New York Times se refera la reguli noi introduse pentru tinerii aflati in cautarea succesului pe Wall Street. Marile firme ca Goldman Sachs, Merrill Lynch sau JP Morgan Chase cauta sa regleze ritmul frenetic al celor care isi risca viata, in cautarea succesului financiar.

O cariera pe Wall Street atrage multi tineri intr-o concurenta feroce, care-i duce pana la 72 de ore de munca fara pauze, fara sfarsit de saptamana, fara a iesi din cladire, inclusiv duminica. Regulile introduse obliga, de exemplu, studentii care lucreaza temporar, vara, sa paraseasca birourile zilnic, pana la miezul noptii.

Pentru angajatii noi, regula este sa ramana in afara birourilor de vineri seara la ora 21:00 pana duminica dimineata la ora 09:00. Din cei 1,500 de analisti si asociati din Goldman Sachs, doar 15-20 primesc permisiunea sa lucreze deodata si peste weekend.

Barclays interzice analistilor sa lucreze mai mult de 12 zile la rand. Bank of America se asigura ca angajatii sai isi iau cel putin patru zile libere de sfarsit de saptamana in fiecare luna.

Balanta pune in talere relatiile personale, sanatatea, multumirea sufleteasca pe de o parte si succesul financiar, ascensiunea in cariera, rezistenta la stresul activitatilor zilnice, pe de alta parte.

Presiunea concurentiala poate fi benefica pana la un punct, atata timp cat este productiva, eficienta si generatoare de implinire. Realizarile si recompensele pot fi stimulative, iar selectia poate fi extrem de dura. Mortala. De acolo pleaca analiza articolului – tineri de pe Wall Street, cazuti in lupta cu performantele si solicitarile carierei. Au pierdut echilibrul in goana dupa succes. Mersul pe sarma are succes doar pastrand echilibrul.

Oamenii de succes abordeaza obstacolele pe rand – un al treilea obicei esential.

Maratonul este o cursa lunga, iar constientizarea acestui fapt te ajuta sa ajungi pe propriile picioare la sosire. Este important sa-ti dozezi energia, astfel incat sa o folosesti eficient.

Miscarea, tonusul fizic, rezistenta contribuie la buna dispozitie, la claritatea gandirii si optimismul indispensabil pentru viata de zi cu zi. Cursele lungi testeaza limite necunoscute ale mintii si corpului, impingandu-le dincolo de posibilitatile percepute anterior.

Cursele de maraton pentru amatori au castigat popularitate, cu zeci de mii de participanti in fiecare oras unde se organizeaza astfel de evenimente, inclusiv in Bucuresti. Printre alergatori se regasesc si oameni, femei si barbati, de peste 70 de ani si chiar de peste 90 de ani. Cu siguranta, au abordat limitele pe rand, ajungand pana la final.

Antreneaza-te pentru succes – al patrulea obicei nelipsit personalitatilor.

Antrenamentele se fac stiintific, coordonat si profesionist. Abuzurile costa, excesele dauneaza. Este periculos sa “arzi” etape, folosind stimulente, sustinatoare sau suplimente menite sa intretina artificial ritmul impus de altii. Este greu de conceput ca poti alerga un maraton, incepand cu sprinturi, fara sa fi facut vreo cursa de rezistenta inainte.

Pregateste-te: culege informatii despre traseu, despre oameni, exerseaza mental, pregateste-te sufleteste. Asigura-te ca ai la dispozitie resursele necesare pentru refacere, improspatare si incarcare a bateriilor.

Daca vrei sa afli si alte obiceiuri ale oamenilor de succes, gasesti informatii si sprijin si aici. Un consilier sau coach poate face multe, insa pana la un punct, restul depinde de tine. Tu alegi ritmul, constientizezi si abordezi obstacolele, depasesti limitele si atingi obiectivele.