Într-o firmă, resursele umane joacă un rol vital. Deseori, atunci când angajează oameni noi, firmele folosesc o sumedenie de filtre și precauții, pentru a-i alege pe cei mai buni. Mai mult, apelează la experți în psihologie, pentru a alege oamenii potriviți.

Un antreprenor cu foartă multă inițiativă spunea recent că are aceeași problemă, de foarte mult timp: în afacerile sale, și-a ales, în mod repetat, oameni care să-i conducă și să-i crească firmele. I-a plătit, i-a stimulat, fără a atinge obiectivele vizate.

În curând, România își alege președintele. Ești unul dintre acționarii care aleg omul potrivit pentru postul de manager general. Poți să vezi România ca pe o societate comercială? Scopul este cuprins în beneficiile acționarilor, care decid cine sînt oamenii potriviți să le genereze.

Ce criterii poți folosi?

Atunci când cauți un manager performant, folosești anumite criterii de selecție, ai anumite cerințe minimale pe care trebuie să le îndeplinească fiecare candidat. Cu siguranță, știi că anumite întrebări au rol de selecție.

Este important ca oamenii care ocupă posturile de conducere într-o societate comercială să lucreze ca o echipă. Să se armonizeze, asemeni unui echipaj de caiac-canoe, care vâslește pentru a atinge obiectivul asumat împreună.

Experiența unui manager, ca vechime sau ca volum, poate să-ți dea o idee despre potențialul său și despre eventualele sale performanțe viitoare. Mai important este, însă, ca acest manager să fie omul potrivit pentru firma ta.

Sînt importante cultura managerială și cea generală, domeniul sau domeniile de activitate în care și-a acumulat experiența, modul de comunicare, viziunea, abilitățile personale, capacitatea de a lua decizii rapid, flexibilitatea și multe alte trăsături de lider.

Cine va fi managerul general al României?

Ce te împiedică să vezi votul tău pentru președintele României ca pe votul unui acționar pentru managerul general al firmei, având ca obiectiv obținerea profitului, pe măsura potențialului?

Consiliul Director al unei firme este guvernul, care ia decizii executive, menite să dezvolte afacerea, să-i crească valoarea, să-i îmbunătățească eficiența, s-o modernizeze, să-i protejeze oamenii și așa mai departe.

Guvenul unei țări funcționează, asemeni unui Consiliu Director al unei firme. Ministrul de Resurse Umane este în măsură să-și aleagă oamenii potriviți pentru funcțiile și operațiunile care implică forța de muncă. Este important să-i pregătească în continuu și să-i motiveze.

Ministrul de Finanțe gestionează fluxurile financiare ale firmei, încasările și plățile, creditele și debitele, amortizările, evidențele scriptice și corelarea lor cu cele reale, din depozite și din teren. Odată cu puterea de decizie, fiecare își asumă și o răspundere.oamenii potriviți

În fața cui răspunde fiecare om?

Ce împiedică un ministru să răspundă în fața prim-ministrului, așa cum un director răspunde în fața managerului general? Ce împiedică un președinte să răspundă în fața electoratului, așa cum un manager general răspunde în fața acționarilor, la adunarea generală?

Ce ne împiedică să avem alegeri în fiecare an, așa cum firmele au adunări generale în fiecare an? La o astfel de adunare generală, Consiliul Director prezintă situația financiar-contabilă, adică rezultatele obținute în cursul anului anterior de activitate.

Acționarii decid, dacă sînt mulțumiți de performanțele realizate, comparându-le cu obiectivele stabilite și asumate anterior pentru anul respectiv. Cât de complicat poate să fie? Când ai performanțe, obții votul acționarilor, în continuare.

Cum răspund managerii care, în mod repetat, ratează obiectivele asumate? De regulă, pleacă. Înlocuirea este soluția cea mai simplă și la îndemână. Aleargă la o altă firmă, pe care să o păcălească. După o vreme, își creează o reputație. Dacă ratează des, cine-i mai angajează?

Acționarii unei firme își cunosc interesele. Cine își permite să plătească, la nesfârșit, un Consiliu Director care consumă, fără să răspundă pentru lipsa de rezultate? La un moment dat, apare spectrul falimentului, vistieriile se golesc.

Acordă cineva împrumuturi fără garanții? Tu ai gira pentru cineva, fără o minimă speranță că există șanse apreciabile ca situația să se redreseze și datoria să fie returnată? Cum alegi oamenii potriviți, în care să-ți investești încrederea, votându-i?

Hai să facem din România firma noastră profitabilă! Votează așa cum votează acționarii unei firme, de la care așteaptă dividende, pe măsura investițiilor și pe măsura potențialului real! Participă la adunarea generală a acționarilor, mergând la vot, de-acum înainte.

Trage-i la răspundere pe membrii Guvernului și ai Parlamentului, acești reprezentanți ai Consiliului Director al firmei la care ești printre acționari, România. Arată-le că vrei performanțe, pe măsura investițiilor tale, vrei răspuns pe măsura încrederii acordate.