Cine vorbea de smartphone acum 15 ani? Telefonia mobila si-a facut debutul in Romania undeva prin 1997. Asadar, implineste frumoasa varsta de 15 ani, numai buna de petreceri. Apropo, petrecerile la 15 ani pot fi monstruoase. Fa-ti o impresie urmarind filmul Project X – petrecerea scapa de sub control.

In fine, revenind la telefonia mobila, marketingul pentru astfel de servicii a evoluat fenomenal, odata cu vanzarile si expansiunea retelelor, ariei de acoperire, complexitatii tipurilor de comunicare…

Sa vin mai aproape de subiect. Concret, ma gandeam de ceva timp sa-mi cumpar un smartphone. Iata unul dintre motive: una dintre colegele mele are o fiica de 5 ani (La Multi Ani, Stefi!). Nu este singura de varsta ei care manevreaza cu dezinvoltura o “tableta”. Adica acel dispozitiv electronic care acum 15 ani era folosit, poate, doar de spioni (daca se inventase). Recunosc, vin din epoca dischetelor, ce sa ma fac? Sa raman in urma?

Asadar, am pornit in cautarea unui smartphone nou. Avand experienta inceputurilor telefoniei mobile in spate, mi se pare absurd sa platesc pretul cerut de magazine pentru un I-Phone sau Samsung Galaxy. In primul rand, pentru ca se uzeaza intr-un an. Nu cu mult timp in urma, telefoanele de 100 de Euro erau “scumpute”, iar cele de 2-300 de Euro erau din categoria lux. Si puteai conta pe un telefon mai mult de un an!

In al doilea rand, eu cred ca mai mult de 50% din pret este componenta de marketing, de promovare, de “moda” – adica factori care n-au nicio legatura cu beneficiile de care m-as bucura eu, ca utilizator. Stupefiant este ca preturile raman peste 2-300 de Euro si pentru modele deja depasite – vezi I-Phone 4, depasit de 4S. Asa ceva era inimaginabil pe vremea unui “3110” sau “6110” (mda, acum 7 ani).

In al treilea rand, vad lucrurile prin prisma utilitatii. Cat de mult as folosi functiile extinse ale unui astfel de telefon destept? Da, vreau sa navighez de pe telefon pe Internet, sa primesc e-mailuri, MMS-uri, sa pot face apeluri video, sa filmez, sa citesc documente redactate in .pdf.

Cat de des am nevoie sa le fac cu un telefon mobil? Este o chestiune de preferinta – sa-mi iau un telefon, doar pentru ca este la moda?

Am pornit la vanatoare. Mai intai am cautat online, pe site-uri care cuprind analize / review-uri, comparatii intre diferite preturi si functionalitati, inclusiv prezentari video din perspectiva unui viitor utilizator (demonstratii cu aparatul in functiune). Am ales cateva modele tinta, care sa corespunda celor mai importante cerinte ale mele – viteza procesorului, usurinta de operare, fiabilitatea, durata de viata a bateriei si asa mai departe.

Dupaa ce am facut o “lista scurta”, am pornit prin magazinele fizice care vand telefoane inteligente. Am cantarit, manevrat si comparat diverse modele disponibile, ascultand prezentarile facute de oamenii de vanzari de la fiecare magazin. Am masurat avantajele pentru modelele pe care le urmaream, variantele de pret la achizitie (cu abonament sau fara) si perioadele de garantie.

In fine, dupa toate acestea, m-am intors online pentru a face achizitia – motivul principal fiind varietatea mai mare de modele disponibile si diferentele de pret. Magazinele online abunda de modele excelente care au iesit din moda, desi sunt foarte performante si ofera preturi mai mici decat “la fata locului”. Unele telefoane sunt la jumatate de pret fata de magazinele fizice sau la un magazin online poti gasi un ZTE, de exemplu, la jumatate de pret fata de alte 3-4 magazine.

Las la o parte faptul ca majoritatea magazinelor online ofera putine optiuni de plata (doar numerar, la livrare) sau livreaza dupa ce comanda de la proprii furnizori, ceea ce poate dura mai bine de o saptamana (este adevarat, s-a terminat secolul vitezei…). Am facut o comanda online pe care am anulat-o, iar banii platiti mi-au fost restituiti, tocmai din motivul acesta, ca livrarea depasea 7 zile de la plata!

In fine, m-am lungit. Ideea este ca ai putea sa platesti mai putin, daca ai face un mic efort suplimentar. Evident, nu ma refer la cei carora le curg banii din buzunare si platesc orice, oricat, fara sa le pese.  Pentru mine, este o chestiune de eficienta – prefer sa cheltui aceiasi bani, cumparand mai multe lucruri utile.

Stabileste-ti criterii de alegere, fa-le un clasament, evita sa platesti ceva ce nu folosesti (moda, imagine, functii inutile pentru tine). Documenteaza-te putin, citind ce spun altii despre…, compara variante online si offline si stabileste ce esti dispus sa “platesti”, pe langa pretul in bani (poate, pe tine nu te deranjeaza sa astepti o saptamana livrarea smartphone-ului dorit).