Cele mai bune idei de succes extrase din cursuri de vânzări și marketing au la bază experiența bogată și confirmată de performanțe ale unor lectori cu rezultate pe măsura prestigiului de care se bucură și pe care îl confirmă. Urmează o lectură consistentă, pregătește-te cu o cafea sau ceva ce te relaxează și te pune în starea cea mai potrivită pentru a parcurge aceste informații cu interesul și atenția la maxim.

De la necesitatea unui sistem al afacerii, cu o cultură a organizației, cu viziune, misiune și valori, un ansamblu agil de strategii și tactici, capacitate creativă și conducere curajoasă și până la preocupare pentru cercetare, comunicare, relații și capacitate de inovare și asumare de riscuri, o afacere solidă va avea succes în măsura în care va găsi armonia necesară pentru a oferi în mod eficient și profitabil soluțiile căutate de clienții săi. Să le luăm pe rând:

#1. Asumarea riscurilor și dezvoltarea relațiilor

Puține vor fi ocaziile în care o afacere va evolua fără a se confrunta cu riscuri. Modul în care abordează riscul poate defini succesul unei afaceri. Ideile și abordările situațiilor de risc pot diferi fundamental în cadrul aceluiași domeniu de activitate. De altfel, comportamentul în fața riscului este un criteriu definitoriu de diferențiere între concurenți.

Prima idee se referă la abordarea sistemică a riscului, cu perseverență și creativitate. Liderul curajos al unei afaceri va avea nevoie să evalueze și să-și aleagă abordarea care i se potrivește, pe care o poate adopta cu abilitățile și stilul personal, cu resursele disponibile, cu nivelul de responsabilitate definit în context și cu stilul de comunicare specific situației.

Dezvoltarea relațiilor cu oamenii cu care lucrezi – colegi, clienți, furnizori, etc. – depinde esențial de limitele între care evoluează aceste relații, de procedurile, responsabilitățile și limitele de risc asumate de fiecare partener al relației. Sinceritatea este esențială. Calitatea conversației, maniera pozitivă de abordare a problemelor și altruismul vor contribui la îmbunătățirea relațiilor și a rezultatelor finale. Asumă-ți riscul de a comunica sincer, pozitiv, empatic.

#2. Planificarea activităților, pregătirea și motivarea oamenilor tăi

De regulă, o afacere începe să funcționeze după o prospectare inițială. Aceasta permite evaluarea oportunităților, estimarea unor rezultate și dotarea cu cele mai bune mijloace disponibile pentru atingerea obiectivelor propuse. Activitățile planificate vor fi desfășurate de oamenii pregătiți în acest scop, pentru fiecare departament, cu motivarea corespunzătoare și sprijinul celorlalți.

O abordare de succes în planificarea activităților de vânzări, în faza de prospectare a pieței pentru a atrage noi potențiali clienți, este definită de dialogul direct, echilibrat, alternant, între omul de vânzări și potențialul client. Este importantă pregătirea conversației, prin culegerea unor informații de bază despre potențialul client vizat.

Alternanța dialogului, ca idee testată de îmbunătățire a ratei de conversie în vânzări, presupune comunicarea inițială a informațiilor culese despre client și confirmarea acestor informații cu clientul, vizând, de exemplu, o problemă specifică, pentru care omul de vânzări poate oferi o soluție eficientă personalizată pentru profilul și situația de moment a clientului.

#3. Obiectivele clientului

Cât de mult se va îmbunătăți situația clientului, după ce va accepta și folosi soluția propusă de tine? Pornește de la obiectivele clientului, atunci când prezinți soluțiile pe care le oferi. Elimină sau redu riscurile cu care se confruntă. Oferă-i beneficii și garanții. Vorbește-i despre felul în care, pas cu pas, propunerea ta va genera îmbunătățiri pentru afacerea clientului, pentru viața sa.

Transformă prezentările tale, înlocuind caracteristicile produselor cu o povestire concretă a îmbunătățirilor pe care clientul le va vedea, simți și utiliza la o oră după ce acceptă soluția ta, la o zi, o săptămână, o lună, un an. Dă viață prezentărilor tale, pune emoție, folosește întrebări intermediare, care să te ajute să creezi o conversație memorabilă, în locul unui monolog plictisitor, banal, incapabil să capteze și să rețină atenția clientului.

Formulează așteptări clare: în 90% dintre situații, problemele de performanță vin din lipsa unor așteptări formulate clar. Oferă susținere și răspunsuri clare, constructive. Asigură resursele necesare pentru îndeplinirea obiectivelor, aliniate cu nevoile clientului, cu accent asupra calității, mai importantă decât cantitatea.

#4. Stabilirea prețului pe baza valorii

Chiar și la cea mai recentă sesiune de consultanță oferită, clientul a ridicat problema războiului prețurilor. Ieșirea din această situație vicioasă se poate găsi făcând mai multe lucruri, începând cu o cunoaștere mai profundă a clientului, cu nevoile sale, cu preferințe și obiceiuri de consum și, mai ales, cu descoperirea celor mai valoroase aspecte, în aprecierea sa.

Apoi, descoperind pe ce pune preț clientul, este esențial să comunici cât mai bine această componentă a valorii soluției pe care o oferi, diferențiind-o, scoțând-o în evidență, accentuând-o într-o manieră inconfundabilă, ușor de înțeles, de cuantificat, inclusiv prin comparații cu alte soluții asemănătoare.

În fine, ia în considerare componenta psihologică a stabilirii prețului. Înțelege care este segmentarea pieței, în funcție de criteriul prețului. Împarte și beneficiile soluției pe care o oferi în trepte diferite de preț, segmentându-l. Alege-ți clienții în funcție de profitabilitate – evită să reduci prețurile, doar pentru a avea mai mulți clienți. Pe unii, va fi nevoie să-i refuzi.

#5. Căutarea oportunităților

Uneori, noile oportunități se află exact acolo unde ești: îmbunătățește ceea ce faci deja bine și fă și mai bine, foarte bine. Ia-o din aproape în aproape: caută în piețe adiacente, caută piețe complementare, accesează și urmărește evoluții de pe piețe total diferite. Unele idei pot fi adaptate și implementate cu succes, preluându-le din domenii fără vreo legătură directă cu tine.

Evaluează oportunitățile descoperite prin prisma posibilităților tale certe de a le valorifica eficient. Gândește-te la resursele de care dispui și la cultura organizațională a firmei tale. Ai nevoie ca ele să fie capabile să susțină inițiativele, atât pentru un impact ridicat asupra îmbunătățirii vânzărilor, cât și o apropiere ridicată față de cultura companiei.

Generarea unor surse noi de venituri presupune abilități de lider și sisteme eficiente de valorificare a resurselor utilizate și ideilor aplicate. Folosește repere, indici, parametri de control și indicatori care să-ți arate permanent unde te afli, față de obiectivele propuse. Folosește mai multe canale, mai multe metode, mai multe instrumente – de preferat, minim patru din fiecare categorie.

#6. Creativitatea sistemică într-o firmă

Ce fac diferit firmele pe care le admiri cel mai mult, care te inspiră? Creativitatea poate fi stimulată în mod sistematic, structurat? Iată un exemplu: cele patru faze ale creativității includ studierea ideilor implementate anterior, generarea de noi idei, testarea ideilor și utilizarea celor mai bune idei. Cum le poți adapta nevoilor firmei tale?

Este important să cauți și să atragi cei mai buni oameni, să ieși din zona de confort și din ramura ta de activitate, pentru a căuta și descoperi idei revoluționare. Încurajează și răsplătește creativitatea, creează un mediu propice pentru dezvoltarea creativității la toate nivelele firmei. Fă schimbările necesare pentru a ieși din rutină, pentru a accepta riscuri și pentru a stimula creativitatea.

Asumă-ți postura de lider și testează, învățând mai repede din testele nereușite. Stabilește obiective intermediare și caută modalități noi de atingere a acestora, cu evaluări care să permită luarea unor decizii informate de continuare sau oprire a experimentului, în funcție de răspunsul parametrilor de control.

#7. Integrarea strategiilor și a comunicării

Părțile sistemului au nevoie de o integrare armonioasă, pentru a fi eficiente. De la poziționarea pe piață cu o identitate unică, diferențiată de concurenți, de la cunoașterea în detaliu a profilului clienților tăi, la mijloacele de promovare folosite, managementul relațiilor și experiențelor clienților tăi, tu ești liderul care conduce corabia spre liman, aplicând idei de succes, integrându-le.

Optimizarea integrării presupune o pregătire temeinică. Alocă timpul cuvenit activităților de marketing, adaugă și include în aceste eforturi și oameni de la alte departamente, cu preocupări diferite – de la producție, de la resurse umane, de la IT și din vânzări. Definește obiectivele pe termen scurt și mediu, desenează harta pe care o va urma traseul clientului.

Este important să folosești mai multe canale de comunicare, iar eforturile să fie integrate și aliniate cu strategiile pe care le cunoaște publicul, fără ambiguități, contradicții și confuzii. Modelează un comportament ideal al clientului și pune la cale toate elementele necesare pentru a favoriza un curs optim, ușor de identificat, de măsurat și de repetat.

#8. Agilitatea strategică

Schimbările rapide din viață impun o adaptabilitate crescândă și în firmele care vor să aibă succes și să-l mențină. Acest lucru este posibil dezvoltând continuu competențe de bază noi, capacități funcționale și abilități individuale permanent adaptate nevoilor clientului, inclusiv prin putere de decizie acordată celor care se află cel mai aproape de problema care trebuie rezolvată.

Este nevoie de coordonarea unor grupuri care să interacționeze eficient la implementarea strategiilor care corespund misiunii și valorilor firmei și la găsirea soluțiilor capabile să asigure atingerea obiectivelor de dezvoltare, optimizând procesele interne, controlând riscurile asumate, îmbunătățind practicile și măsurând permanent indicatorii care reflectă cel mai bine performanțele.

Traseul optim poate fi îngustat de multe obstacole provenind de la concurenți sau din exteriorul domeniului de activitate. Agilitatea strategică este vitală, având în vedere viteza inovațiilor tehnologice adoptate în viața curentă de clienți dispuși să experimenteze, să riște mai mult, să anticipeze și să inițieze acțiuni care diferă de comportamentul lor obișnuit.

#9. Patrimoniul vital al firmei tale

Clienții fideli merită atenție specială și eforturi suplimentare din partea ta. Pe lângă relațiile pe care le dezvolți în mod direct, prin achizițiile pe care le fac, acordându-ți încredere în mod repetat, ei reprezintă și nucleul fidel care te poate susține în momente de cumpănă. Clienții fideli te reprezintă, ca ambasadori veritabili și înfocați, fiind cei mai dispuși să experimenteze ofertele tale cele mai noi, să participe la teste și să-ți dea informații vitale.

Identificarea, selectarea și gruparea acestor clienți fideli face parte din setul de strategii esențiale, pe care să le tratezi cu prioritate în abordările pe care le ai în vedere pentru atingerea obiectivelor tale. Folosește criterii calitative și cantitative de evaluare, alocă-le cele mai bune resurse, cei mai buni oameni, comunică și coordonează eficient relațiile cu ei.

Întocmește un plan de acțiune, un manual sau ghid cu informații vitale despre procedurile aplicabile acestui grup de clienți fideli. Evaluează frecvent portofoliul de clienți, astfel încât să adaugi clienți noi în acest grup, în funcție de criteriile de eficiență și performanță pe care le-ai determinat și le-ai comunicat echipei care se ocupă de clienții fideli. Implementează activitățile și măsoară rezultatele.

#10. Creșterea sistematică

Toate aceste idei de succes de mai sus și altele, omise din această enumerare, vor fi puse în slujba creșterii sistematice, vor fi incluse într-un sistem care are ca scop dezvoltarea profitabilă, măsurabilă, sustenabilă a afacerii tale. Alege ceea ce ți se potrivește și aplică numai ceea ce ți se pare util pentru cazul tău particular.

Identifică în mod clar principalele surse de prosperitate pentru afacerea ta – ce produse se vând cel mai bine, care dintre clienți au cea mai mare valoare, ce oameni de vânzări și ce perioade aduc cel mai mare profit, etc. Vezi dacă poți obține mai mult, dacă poți valorifica mai eficient aceste zone. Stabilește priorități. Dezvoltă afacerea pornind de aici, asemeni unui copac, cu rădăcini, trunchi, ramuri, frunze și roade.

Caută să păstrezi un ritm de dezvoltare adaptat posibilităților tale, îmbinând inovația și informațiile noi cu perioadele necesare pentru refacere. Păstrează legătura cu cele mai bune surse de informare, din interiorul și din afara domeniului în care te-ai specializat. Testează, evaluează, măsoară rezultate, reglează și ajustează din mers. Pune activitățile într-un sistem și automatizează tot ce poate fi automatizat, în mod eficient. Oferă oamenilor putere de decizie, arată-le aprecierea valorii pentru munca lor.

Aceste idei de succes au fost extrase din cursuri TED și LinkedIn prezentate de experți ca Bob McGannon, Drew Boyd, Dina Shapiro, Lisa Earle McLeodJohn Jantsch, Stefan Michel, Nancy Napier, Dave Crenshaw, Gary Bolles, Mark Burgess, cu zeci de mii de cursanți de la companii de top, profesioniști din toată lumea.