Săptămâna Financiară descrie în articolul de aici modul în care datele stocate în aparatele Android pot ajunge în China, fără ca utilizatorii să știe. Un scandal uriaș este pe cale să izbucnească, după ce un progrămel, Adups, a fost descoperit pe mai mult de 120,000 de telefoane de către o firmă de securitate Kryptowire, anunță un producător american – BLU Products.

În contextul în care crește numărul utilizatorilor care efectuează plăți de pe mobil, când tot mai mulți oameni stochează informații și fișiere intime pe propriile telefoane, fără o minimă protecție, vulnerabilitățile se înmulțesc exponențial. Folosirea acestor date poate avea scop comercial sau de spionaj, însă consecințele pot fi greu de evaluat.

Acest software preinstalat pe dispozitivele Android monitorizează totul, de la locurile unde merg utilizatorii, la conținutul mesajelor, adresa de contacte și istoricul convorbirilor, modul de utilizare a aplicațiilor, inclusiv de email și acces la Internet. Aceste date și altele au fost transmise către servere din China.

Din punct de vedere al securității, aceste metode par să ia locul clasicelor atacuri cibernetice îndreptate împotriva conturilor bancare, prin fraudarea bancomatelor sau direct a bazelor de date deținute și operate de instituții financiare. Totuși, Săptămâna Financiară lansează un avertisment și în această direcție, prin articolul de aici.

Câteva măsuri de precauție nu strică. Întotdeauna, când au de ales, infractorii preferă calea mai ușoară, mai accesibilă, mai puțin zgomotoasă. Așa că, dacă îți iei câteva măsuri de siguranță, șansele ca astfel de atacuri să te vizeze scad, îndreptându-se spre țintele care și-au neglijat securitatea.

Protejează-ți dispozitivele electronice verificându-le periodic, mai ales dacă stochezi informații sensibile și folosești aparatele pentru tranzacții online. Apelează la profesioniști autorizați. Instalează-ți un program de protecție suplimentară și asigură-te că-l actualizezi permanent.

Abține-te de la deschiderea și instalarea unor programe din surse care ridică semne de întrebare, îndeosebi aplicații de mobil, care promit marea cu sarea, fie că este vorba de jocuri, fie diverse utilitare aparent prietenoase, care culeg în fundal și transmit fără să știi informațiile culese de pe telefonul tău.

Android este unul dintre cele două sisteme de operare folosite pe scară largă, motiv pentru care este extrem de atrăgător pentru infractorii cibernetici. Posibilitățile de exploatare sînt vânate asiduu de hackeri, cu tot felul de motivații. Când sînt descoperite, vulnerabilitățile sînt înlăturate… numai că viteza de lucru s-ar putea să fie, mai degrabă, în favoarea intrușilor.

Despre astfel de probleme mai găsești informații aici. Fie că vrei să te ferești de indiscreții compromițătoare, fie de furturi, ai câteva măsuri la dispoziție pentru a le evita.

Un om informat este mai bine protejat și pregătit pentru ziua de mâine. Felicitări! Dacă vrei să transmiți acest articol și altora, pe care vrei să-i ajuți să se protejeze, fă-o chiar acum. Îți vor mulțumi, de câte ori va mai apărea câte o știre despre astfel de pericole… pe care tocmai ai aflat cum să le eviți! Succes!