Autocenzura tine de educatie si bun simt, inainte de a tine de profesionalism si deontologie. Comunicarea include si ascultarea respectuoasa si tacerea, deseori mai importante ca orice gest intelegator. Negocierile si succesul relatiilor depind deseori de o singura privire, de o simpla reactie intr-o situatie data.
Prin contrast, creste apetenta pentru opozitie, atitudini contra, bazate pe argumente stravezii sau inexistente. Discutiile constructive, intentia de a castiga impreuna, prin parteneriat, sint inlocuite brutal de discursuri acuzatoare si intentii belicoase, fatis antagonice si voit individualiste.
Critica tinde a deveni preponderent axiomatica, pustiitoare si desertificatoare, fara a pune ceva in loc, semanand doar vrajba, aparent ireversibila. Cu atat mai mult, generozitatea este evidenta si atrage raspunsuri in aceeasi nota, atunci cand este recunoscuta si primita, chiar si in comunicarile verbale si non verbale din cursul unor negocieri.
Mai exista timp si loc pentru daruri neconditionate si dezinteresate, gesturi de curtoazie si respect intre oameni care se vad pentru prima oara. Caldura unor astfel de gesturi simple topeste pe loc glacialitatea si rigiditatea indusa intalnirilor de precautii protocolare exagerate si de prejudecati deseori nejustificate. Este perfect posibila orice conciliere, in virtutea dorintei de comunicare deschisa, participativa si interesata de binele tuturor partilor, pe termen lung.
Revederea devine cu atat mai atragatoare, cu cat recunostinta si nobletea sufleteasca obliga la un placut raspuns pe masura. Intelepciunea n-are nicio samanta rea si astfel culege intotdeauna roadele cele mai bune, la timpul potrivit, de fiecare data. Furtunile au toate sfarsitul lor, fiind alungate de lumina si caldura soarelui.
Arsita cuvintelor arzatoare poate fi stamparata in oazele bunavointei. Fructele cele mai dulci se coc in tarile cele mai calde, laolalta cu zemoasele rodii, care potolesc setea si revigoreaza. La fel si vorbele, pot cladi si revigora relatii trainice, alungand tentatiile cuceririlor vijelioase, purtatoare de primejdii ascunse si de rani care se vindeca anevoie, cu cicatrici permanente.
Comunicarea poate fi ca un balsam, lina, placuta, creativa, consistenta, ziditoare, benefica tuturor celor implicati, vorbitori si ascultatori, care-si alterneaza locurile si rolurile. Chiar si remedierea unei greseli sau corectarea unei erori se face cu zambet, atunci cand intentiile sint dintre cele mai bune.
Printre cei care comunica public, de la tribuna presei, se mai gaseste loc si pentru formatori de opinie bine intentionati, atenti la obiceiurile pamantului, cuminti, vrednici de chemarea lor, facatori de pace. Gata sa lase penelul pentru a intinde o mana de ajutor spre impacare si stingere a unor neintelegeri provocate de graba unor judecati lipsite de atitudine constructiva, pot influenta decisiv evolutia si caracterul unor dialoguri la distanta.
Transformarile pot duce pana la schimbarea liderilor pierduti in contemplarea unor valori desarte. Initiativa dialogului exprimata cu masura inteleapta poate forma lideri noi, vigurosi, cu radacini adanci si trunchi drept, care privesc in ochi si comunica limpede, fara desertaciuni si exercitii inutile, risipitoare de energie. Atractia spre lumina adevarata aduce bucurie si liniste, pe cand pofta de sclipici tulbura si zbuciuma, provocand caderi dureroase, chiar si pentru privitori.
Bunul simt se implica activ,  se ia la tranta direct cu zmeul cu sapte capete, perfidia. Iar cand intra in lupta dreapta, cuviinta poate invinge si, aducandu-si vrajmasul la cainta, il poate determina sa-si recunoasca si regrete fapta. Si cuviinta are prieteni, si inca multi. Isi cunoaste calea si o desteleneste tot timpul. Isi seamana semintele si inmulteste roadele.
Asa comunica cei care impart binele, care castiga impreuna cu ceilalti si nu impotriva lor. In alegere sta toata taria morala, izbanda. Este esentiala increderea in utilitatea angajarii intr-un concurs al valorilor. Marketingul poate exista doar in aceiasi parametri in care viata obisnuita cerne valorile, inclusiv prin comunicarea constanta.