Am văzut zilele trecute filmul dedicat unei femei deosebite pentru politica internațională, Margaret Thatcher. Îi mulțumesc tatălui meu pentru plăcerea cu care citesc și acum articole și cărți dedicate unor astfel de subiecte. De acolo știu destul de multe despre ”Doamna de Fier”, suficient pentru a spune că filmul o nedreptățește.

Dovadă sunt numeroasele clipuri disponibile pe YouTube în care ies în evidență calitățile sale extraordinare: inteligența, elocința, fermitatea, simțul umorului, claritatea… și așa mai departe.

Această Doamnă a avut de luat decizii extrem de grele, atât în situații economice dificile, cât și de război. Iată un citat: ”Sunt mulți oameni care, pur și simplu, nu suportă veștile bune… Cuvântul lor preferat este criză. Este criză dacă prețul petrolului crește, e criză dacă scade.  Este criză dacă se construiesc șosele, este criză și dacă nu le construim. Optimismul lor debordant este cel care-i ține în viață.”

Ei bine, această doamnă a pus în centrul politicii de stat, timp de 12 ani, piața liberă, inițiativa privată. Fiind fiica primarului unui orășel de provincie din Marea Britanie, atunci când a preluat guvernarea și-a propus..să reinstaureze ”…cuvântul Mare lângă numele Britaniei”.

A făcut acest lucru cu un zel extraordinar, bazat pe experiența ei din tinerețe, când își ajuta tatăl în băcănia proprie, imediat după război, sau îi asculta discursurile la adunările populare de la primărie.

În fine, un ultim citat demn de menționat, tocmai despre cheia economiei. Adresându-se unor mici întreprinzători (producători și vânzători de înghețată), le-a spus: ”sunteți coloana vertebrală a națiunii noastre. Firmele mici, ca voi. Cred cu pasiune că dezvoltarea firmelor mici… este esențială pentru viitorul Britaniei. Și singura cale pentru a genera locuri de muncă, adevărate și care se susțin.”

Împărtășesc aceste valori și cred că puterea este în mâinile întreprinzătorilor. Ei sunt cei care își asumă cele mai multe riscuri și responsabilități. Muncesc deseori 7 zile pe săptămână, unii câte 16 ore sau mai mult în fiecare zi. De aici vine valoarea și cred că atenția oricărui guvern ar trebui să se concentreze în această direcție.

Am să închei cu un citat din biografia unui alt om politic, fostul președinte al S.U.A., Bill Clinton: ”În politică, atunci când te afli într-o groapă, prima regulă este să nu mai sapi; dacă ești orb la propriile greșeli sau pur și simplu ești hotărât să nu le recunoști, nu faci decât să-ți cauți o lopată mai mare”.

Cheia economiei este initiativa micului intreprinzator - solutie de marketing profitabil

Ar fi bine ca politicienii să își recunoască greșelile și să aibă grijă de micii întreprinzători. În fond, și politica poate utiliza metode eficiente de marketing profitabil, nu-i așa?