Azi revin la cercetarile despre care ti-am povestit anterior, pentru a-ti descrie concluziile acestora, fara a le comenta, aproba sau dezaproba in vreun fel. Cred ca este important sa intelegi contextul in care s-au desfasurat aceste cercetari, obiectivele lor, durata, metodologia folosita, si asa mai departe, pentru a folosi corect rezultatele si concluziile lor.

Pentru a pune in aplicare informatiile pe care le dobandesti, este bine sa stii cate ceva despre sursele din care provin aceste informatii, adica antropologul Vintila Mihailescu si respectiv firma Unlock Market Research. Poti gasi online sau in orice alt spatiu public destule detalii care sa te ajute sa-ti formezi o imagine de ansamblu, mai clara.

Asadar, principalele concluzii pe care mi le-am notat din primul studiu, desfasurat pe parcursul mai multor ani de reputatul antropolog sint urmatoarele:

–          Romania este o societate cu o comunicare orala, relationala, participativa, mai degraba traditionala decat istorica;

–          Orientarea inclina spre zvon si barfa;

–          Increderea este mai degraba interpersonala decat institutionala;

–          Orizontul strategic este pe termen scurt;

–          Totul poate fi negociat/renegociat pana in ultima clipa

Din punct de vedere al aplicabilitatii in marketing si publicitate, sint preferate reclamele narative, care spun o poveste, imaginea domina cu tiranie viata de zi cu zi, manifestandu-se prin supralicitarea exteriorului, a impresiei lasate in fata celorlalti (casa, masini, imbracaminte scumpe, peste posibilitatile materiale) si cu efecte directe asupra preferintelor generale pentru topuri, branduri, imaginea tarii.

Societatea este confuza, conflictul se manifesta intre generatia parintilor pre-moderni si cea a copiilor post-moderni, este vizibila lipsa unei politici urbane, care conduce la crearea si mentinerea unei confuzii intre spatiul public si cel privat, cu o manifestare puternica a nevoii de spatiu public.

De remarcat seriile de unicitati ale Romaniei in Europa, cu mai multa sau mai putina relevanta pentru marketing, cum ar fi ponderea semnificativa a ruralului in viata, economia si societatea romaneasca, influentand mentalitati, comportamente de consumator, preferinte, etaloane morale si materiale, etc.

Spiritul romanesc este propice infloririi initiativelor culturale underground si cladirii de retele (cercuri) sociale de incredere.

Al doilea studiu, din care Adina Vlad de la Unlock Market Research a prezentat o parte dintre concluzii, a gasit trasaturi comune si comportamente care definesc romanul, ca entitate:

–          Tindem spre grup pentru a ne uni slabiciunile, nu fortele;

–          Reactionam doar atunci cand nu mai avem nimic de pierdut (dar nu renuntam, nu abandonam, ci totusi, reactionam);

–            Curajul este perceput ca o forma de inconstienta iar a fi diferit ameninta echilibrul social si intimideaza;

–          Asteptam “Salvatorul”, care sa vina sa faca, sa lupte, sa riste pentru a implini dorinte si vise;

–          Se fac calcule, se analizeaza toate specificatiile unui produs, se fac comparatii, lucrurile sint intoarse pe toate fetele, se despica firul in patru;

–          A doua cea mai importanta valoare la romani este a face ceea ce a promis, adica dublarea mesajului, a vorbelor, de fapte.

ce gandeste cumparatorul romanSigur ca ideile sint mult mai multe, sint semnificative si influenteaza decizia de cumparare. Prin urmare, stiind ce gandeste cumparatorul roman, putem sa vorbim pe limba lui, sa anticipam obiectii, sa eliminam obstacole, sa consolidam constructia ofertei acolo unde este subreda.

Orice tentativa de manipulare se pedepseste aspru: chiar daca ia timp, pedeapsa vine si este capitala.