Uneori, am senzatii puternice de indignare, de revolta si de impotrivire fata de actiuni de forta, inclusiv de natura comerciala. Aici intra, de exemplu, promovarea unor produse de pe pozitii de monopol.

Unele state isi impun politicile egoiste cu forta, doar pentru ca pot. Unele mari firme din industria alimentara, farmaceutica sau din alte domenii impun ingrediente nocive in produse cu pondere mare in consumul general.Senzatii tari produse nocive

In acelasi mod, desi avem pretentia ca sintem protejati de diverse autoritati si organisme de control, sintem la mana celor care detin puterea comerciala. Profitul este un scop care scuza mijloacele folosite, pentru unii producatori.

M-am intrebat deseori daca oamenii care lucreaza la falsificarea unor produse sint constienti de raul pe care il fac. Se justifica, scuzandu-se ca-si castiga existenta, muncind pentru un salariu, punand in vanzare produse periculoase.

Ma indoiesc ca isi asuma riscurile si din postura de consumatori ale propriilor produse periculoase. Atunci ma intreb, daca laptele lor este infestat, ei ce mananca? Daca produsele lor procesate din carne (chipurile) sint pline de rele, ei ce cumpara?

La politica si fotbal se pricepe tot romanul. Este o generalizare nedreapta. Avem nevoie sa facem politica. Altfel, o fac altii in locul nostru si ajungem ca un referendum sa fie luat la misto de cei care detin, de fapt, puterea.

Citeam nu demult opinia cinica a unui doctor oncolog, care spunea ca aceasta avalansa de produse falsificate face parte din procesul de selectie: duc specia mai departe cei care se imunizeaza la astfel de produse nocive, pline de aditivi toxici.

Cu alte cuvinte, in curand, politicile marilor producatori, care detin puterea comerciala, vor duce la o specie de omuleti rezistenti, diferiti de cei de azi si de bunicii nostri (poate vor fi verzi, balosi si cu piele rezistenta la propriul acid sulfuric, ca-n Alien).

Vrei sa consumi traditional, natural, bio sau ecologic? De unde ai certitudinea ca nu esti tras pe sfoara, inca o data, ba chiar la un pret mult mai mare? Specia poate fi dusa mai departe si de cei care traiesc departe de orase si de poluarea apelor si a solului, generata de industrializarea masiva, gonind dupa profituri.

Profitul poate fi obtinut si intr-un mod etic, placut, fluent, fara distorsiuni in procesele naturale (de exemplu, pui maturizati intr-o luna, in loc de trei). Consumatorii au nevoie sa-si ia puterea inapoi, pentru ca au la indemana banii, pe care-i vor producatorii.

Este greu si poate fi mai scump, insa am ales sa boicotez, cat pot de mult, produsele suspecte, cu etichete pline de simboluri chimice, numai capul de mort lipsind de pe ele. M-as inscrie intr-o asociatie, daca as sti ca este una viabila, activa si cu actiuni ferme.

Atunci cand vand ceva, cand ajut pe cineva sa vanda, fac tot ce pot ca sa ma asigur ca omul pe care il ajut vinde lucruri utile, intr-un mod etic, fara actiuni barbare la adresa clientilor lui.

Este o chestiune valabila si in SUA. Si acolo se intampla ca jurnalistii sa fie concediati, pentru ca dezvaluie modul in care este procesat de unii producatori laptele de consum, prin injectare de hormoni.

De-asta spun ca puterea si politica de pe pozitii dezechilibrate de forta, de monopol, sint extrem de primejdioase. Sper ca mai este timp sa intoarcem roata, facand front comun si impotrivindu-ne, fie si in tacere, cumparand selectiv.

Cumpara senzatii sanatoase, fii atent la ceea ce consumi, gandeste pe termen lung, evita excesele (de alcool, sare, zahar si grasimi, dar mai ales de aditivi, hormoni si compusi chimici artificiali, cu efecte nocive).

La urma urmelor, si producatorii pot fi supusi unui proces de selectie naturala si eliminati cei care vor profit cu orice pret si prin orice mijloace. Arata ca vrei si poti sa ai grija de tine, ca stii sa alegi senzatii placute, intr-un mod eficient si etic.