Azi am sa ma refer la antrenor si ce poate face el pentru cei pe care-i pregateste. Unii dintre marii antrenori ai zilei au fost sportivi obisnuiti, cu performante medii, inainte de a-si incheia decent cariera.

Probabil, un anumit nivel de intelegere a sportului, o anumita rabdare si necesarele calitati pedagogice i-au ajutat sa depaseasca media, in performantele obtinute ca antrenori. Sa fie, insa, antrenamentul sportiv la fel ca mersul pe bicicleta – inveti o data si apoi tii minte toata viata cum se face?

Multi dintre performerii zilelor noastre isi datoreaza realizarile unui antrenor iscusit. Fara acesta, si-ar fi consumat energia in cautari continue, in zbateri greoaie, incercand sa-si valorifice la maxim potentialul, talentele, abilitatile si resursele de care dispun.

Apoi, desi exista destui antrenori excelenti in lume, conteaza si sa existe o simbioza perfecta intre antrenor si performer, indiferent de domeniu.

Potrivirea de caracter, armonia dintre maestru si discipol, dintre mentor si elev contribuie decisiv la determinarea nivelului de performanta.

Relatia este o evolutie, un progres, un proces continuu, necesar tuturor, pentru ca maestrul are avantajul de a vedea o imagine de ansamblu asupra resurselor care pot fi valorificate, iar discipolul are aptitudini la un nivel superior celor pe care le are la dispozitie maestrul.

Cu alte cuvinte, mentorul stie ce este de facut si in ce fel se poate obtine valoare maxima, insa combinatia de resurse si aptitudini  de care dispune este departe de a fi perfecta.

Elevul dispune de o combinatie de resurse si aptitudini mult mai apropiata de reteta succesului, insa are lacune in ceea ce priveste experienta, cunostintele si timpul necesar pentru a intelege ce este de facut si in ce fel poate obtine performante maxime.

Acest lucru este valabil si in cariera, in afaceri sau in viata, la fel de bine cum este valabil in sport. Prima datorie este cautarea continua pentru valorificarea maxima a potentialului – evident, daca exista o dorinta suficient de puternica in acest sens.

Cu alte cuvinte, daca vrei sa-ti gasesti cariera ideala, astfel incat sa-ti valorifici la maxim potentialul, cauta un antrenor si anume, antrenorul potrivit. Daca vrei sa-ti gasesti clientela ideala, cauta un mentor in afaceri.

S-ar putea ca, la fel ca in sport, sa constati ca exista antrenori ideali pentru etape diferite ale dezvoltarii tale, asa cum sunt antrenori cu o extraordinara pricepere pentru juniori si antrenori care lucreaza excelent cu oameni maturi, formati, pe care-i ajuta sa urmeze fagasul performantelor maxime.

Intotdeauna, adultii isi vor aminti cu respect si cu drag si de antrenorii lor din timpul junioratului, de profesorii din perioada formarii ca individ.

Poti cauta antrenori diferiti pentru domenii diverse de interes, pentru ca mersul pe bicicleta se poate face ca agrement, ca miscare in aer liber, la un nivel decent de pricepere, pentru intreaga viata, fara sa uiti esentialul.

Mai departe, poti duce mersul pe bicicleta la nivele superioare de performanta si acrobatie, cu valente artistice unice si marcate de amprenta personala, proprie fiecarui performer. Orice necesita antrenament are nevoie si de antrenor. De cineva care sa stie inclusiv cum se repara o bicicleta.

Un proverb chinezesc spune ca un diamant, fie si  ciobit, este mai valoros decat o piatra, oricat de slefuita.  Ai pe cineva caruia sa-i multumesti ca te-a antrenat pentru viata, in sport sau pentru a obtine performante in domeniul de activitate care te pasioneaza?

Un profesor caruia i-ai urmat indemnurile, care te-a ajutat sa-ti valorifici la maxim potentialul, sa descoperi bucuria si implinirea vocatiei? Esti in cautarea unui antrenor, care sa te ajute sa castigi incredere in propriile resurse, talente si abilitati, scotand la lumina diamantele?