Inconștinetul colectiv te „programează” să faci anumite lucruri, atunci când te identifici sau te asociezi unui grup, fie el social sau de altă natură. În prim plan, cel puțin de câțiva ani, asocierile și răbufnirile au caracter negativ, de-a dreptul rău, malefic. Promovarea violenței consternează, însă are loc deliberat și conștient, continuu, fără a avea vreo preocupare pentru consecințele pe termen lung. Concret: Euro 2016 sau Campionatul European de Fotbal și violențele huliganilor deghizați în suporteri.

Este o certitudine banală faptul că presa trăiește din marketingul răului, vânzând șoc și groază, instincte primare de conservare, impact emoțional adictiv. Deși pare o chestiune deja depășită, lipsa de educație face ca tot mai mulți oameni să fie labili și influențabili, dependenți de o anume sursă de informare (în detrimentul pluralității surselor), ușor de manipulat, până la dezinteresare socială și anularea activismului social, până când se recurge la reacții animalice, bătaie, incendiere, crimă.

Deși cuvintele pot părea exagerate, faptele aduse în prim plan arată o ruptură profundă între tradiția și valorile creștine, morale, sănătoase, pe de o parte și viața cotidiană, socială, sportivă și economică reală, pe de altă parte. Sub pretextul sărăciei, radiografia traficului rutier arată dimensiunile tragediei pe lângă care treci zilnic, sperând mereu că li se întâmplă altora. Cotidianul evenimentelor începe cu accidente, crime, incendii și alte nenorociri.

Ține de tine și de fiecare să-i pui capăt, definitiv. Abținerea de la rău este, ca gest, prin el însuși, un bine. Începe să faci un astfel de bine prin abținere de la rău (ripostă), apoi o faptă bună, arătând cuiva milă, ajutând pe cineva în nevoie, iertând cuiva o greșeală. Urmărește succesele, realizările, descoperirile, invențiile, victoriile sportive, reușitele artistice.

Marketingul răului profită de o serie de lipsuri ușor de suplinit cu puțină voință. Într-o groapă cu flori, unii văd florile, alții fundul gropii, iar alții cerul de deasupra. Mortul este singurul care rămâne așa cum este pus, indiferent la lemnul sicriului, la calitatea hainelor de pe ultimul drum, la numărul de oameni care-l petrec sau la tonurile triste ale fanfarei.

Cei vii rămân sensibili. Alegerea le aparține – la ce rămân sensibili. Asta, până când mai au sensibilitate – pentru că excesele deformează simțurile, iar excesul de violență poate duce toleranța dincolo de limitele sociale acceptabile: filme violente, jocuri video violente, știri violente.

Virușii care circulă prin mediile electronice au în spate motivații diferite, de la declamarea unor interese publice superioare și demascarea unor presupuse încălcări de etică sau de lege, până la invadarea cu scop de profit a unor intimități personale sau comercial-corporatiste, în numele prevenirii asupra existenței unor vulnerabilități sau breșe de sistem, expuse oricând unor violuri devastatoare.

Reacția este imperios necesară, în primul rând prin revenirea la un proces de învățare a unor norme elementare de bun simț al coexistenței pașnice, prospere și, în sfârșit, fericite. Exprimarea are nevoie de argumente coerente, prezentate fervent, distribuite public.

Răul se taie de la rădăcină. Exproprierea se face cu tam-tam, în ciuda opoziției îndârjite. Extirparea de poate face cu metode moderne, de la distanță, wireless. Capacități există. Alege ce vrei să vezi. După ce alegi, exprimă-ți deschis alegerea, respinge răul cu fermitate și vei vedea cum te vei coaliza cu mulți alți semeni, care gândesc la fel, s-au simțit copleșiți și, din cine știe ce motive, și-au păstrat inerția, până să apari tu.

Vrei să mănânci sănătos: fă ce depinde de tine, pentru a-i promova pe cei care produc mâncăruri sănătoase, chiar dacă predomină reclamele la chipsuri și sucuri nesănătoase. Vrei să afli despre muzee și expoziții, caută-le și laudă-le, promovează-le, atunci când le găsești. Cunoști eroi anonimi, care au salvat viețile unor necunoscuți, prin gesturi de curaj, riscându-și propria viață – povestește-i și spune-le și altora că mai există destui astfel de oameni lângă noi.

Fulgerul aduce o rază de lumină într-o furtună pe care oamenii o percep prin potențialele ravagii. Limpezimea fracțiunii de secundă întrece orice spectacol vizual, iar măsurile de precauție elementare au rol de „prefix” pentru evitarea oricăror pagube. Fulgerul se vede, inevitabil. Întunericul se vede doar prin contrast…