Lipsa de bani se manifestă în multe feluri, iar stimulii și tentațiile se înmulțesc, punând presiune suplimentară asupra bugetului. Încasările au surse variate, care scapă deseori de sub control, indiferent de metodele de previziune folosite.

Lipsa de bani poate fi suplinită deseori de soluții alternative, de regulă cu aplicare temporară și flexibilitate variabilă. Uneori, lipsa de bani poate duce la blocaje asemănătoare celor generate de lipsa de timp. Alteori, ele merg mână în mână, pe același drum riscant.

# 1. Împrumutul

O soluție rapidă pentru astfel de situații este să apelezi la sumele necesare, având ca proveniență un împrumut. Deși, la prima vedere, mijloacele cele mai accesibile par a fi cele oferite de bănci și instituții financiare, există și alte variante, mai puțin cunoscute.

Împrumutul „din viitor” presupune încasarea unor avansuri din lucrări viitoare, de la clienții cu care ai deja relații stabile, bazate pe o încredere reciprocă solidă. Acest gen de colaborare presupune oferirea unor avantaje la schimb, pentru a debloca o situație de moment.

În oglindă, același lucru presupune preluarea unor stocuri de marfă spre vânzare, obținând din partea furnizorilor o amânare la plată sau termeni preferențiali de achitare a mărfurilor preluate.

Asemănător este și factoringul, o formă de împrumut prin care încasezi înainte de scadență unele facturi, cedând o parte din valoarea acestora în favoarea băncii sau a instituției de factoring.

Împrumutul se poate face și prin gajarea unor active, fie ele mobiliare, fie imobiliare, în relațiile cu furnizorii sau clienții existenți, asemănător unui leasing sau unei închirieri temporare de acțiuni, de mijloace fixe sau de personal în schimbul unor sume considerate echitabile de ambele părți.

Practic, dacă tu ai un exces temporar de utilaje sau de oameni, poți face schimb cu un partener, care are o nevoie de astfel de resurse, dispunând și oferindu-ți capital, de care se poate lipsi pentru perioada care îți este necesară.

Evident, ai oricând varianta unui împrumut clasic, de la apropiați sau de la bancă, în condițiile convenite, astfel încât randamentul capitalului utilizat să fie superior costurilor și riscurilor de atragere a fluxului financiar necesar derulării operațiunilor tale.

#2. Asocierea

O altă soluție presupune cedarea unei cote-părți din afacere sau din profitul afacerii, în schimbul unei infuzii de capital, fie de la un investitor de cursă lungă, fie de la un partener aflat în căutarea unei oportunități de valorificare a resurselor sale financiare, cu un randament superior celui oferit de alte opțiuni pe care le are la dispoziție, inclusiv față de dobânzile bancare, pe termen scurt sau mediu.

Unele dintre cele mai mari afaceri din lume s-au construit prin asocieri între astfel de oameni – unii cu ideile, alții cu mijloacele fixe și alții cu fondurile necesare pentru pornirea și operarea afacerii. O variantă puțin folosită încă în România, oferta publică de acțiuni sau obligațiuni este o astfel de asociere, printr-o capitalizare bazată pe un randament viitor așteptat.

Prin astfel de asocieri pot fi demarate inclusiv proiecte publice, cu beneficii pentru toate părțile implicate, depășind procedurile birocratice anevoioase și suspiciunile încă foarte prezente. La scară mică, astfel de proiecte par să funcționeze mult mai bine decât în cazul unor investiții masive.

Atrage de partea ta în proiect fie unul sau doi investitori mari, în schimbul unor pachete de acțiuni, fie o mulțime de acționari mici, în schimbul unor certificate de investitor, care confirmă drepturile asupra cotelor aferente din profiturile proiectului.

Astfel, în loc să fii 100% proprietarul unei afaceri care stagnează sau chiar o ia la vale, vei fi 60% proprietar al unei afaceri profitabile, în care 40% dețin partenerii care finanțează derularea operațiunilor curente.

#3. Restructurarea

Din punct de vedere al fluxurilor financiare, această soluție presupune regândirea cheltuielilor în funcție de prioritățile operaționale, astfel încât să obții o rezolvare a problemelor și nu o simplă amânare a scadențelor.

Cu alte cuvinte, pe lângă eliminarea unor cheltuieli ineficiente, vei avea nevoie de măsuri care să împiedice reluarea unor procese generatoare de cheltuieli nejustificate. Există modele matematice de optimizare, pe care le poți aplica în afacerea ta, pe cont propriu sau cu ajutorul unor experți din exterior.

De regulă, participarea unor oameni din afară este benefică, pentru că aceștia văd obiectiv anumite lucruri și procese, pe care oamenii implicați le ignoră fără să vrea, pentru că s-au obișnuit cu ele și le adoptă în mod subiectiv.

Restructurarea poate implica schimbări dureroase, cel puțin la început, motiv pentru care este recomandată cu precauție, pentru a evita șocurile prea mari și riscurile de destabilizare a afacerii, zdruncinând încrederea partenerilor și a angajaților.

Ia bani de la activitățile cu randament redus și fără importanță critică, alocându-le către activitățile care generează rapid venituri. Oprește cheltuielile fără o perspectivă clară de recuperare și caută să mărești viteza de circulație a celor productive.

Caută oportunități de plasament pentru sumele care au o perioadă inactivă, oricât de scurtă, rulându-le în alte circuite și generează puncte fixe de referință pentru automatizarea proceselor care au rolul de a administra astfel de sume. Vinde activele care presupun costuri de întreținere, fără să producă pe măsură.

Reia calculul de rentabilitate pentru prețurile pe care le practici și modifică-le în funcție de profitabilitate. S-ar putea să descoperi cu surprindere că poți crește profitul vânzând mai scump, în volume mai mici. Testează praguri diferite de preț și intervale de timp diferite pentru mai multă relevanță a rezultatelor.

Este foarte posibil să existe și alte soluții, însă cel mai important lucru este să pornești neîntârziat în căutarea variantelor celor mai bune pentru situația ta și să faci imediat primii pași de aplicare. Lipsa de bani poate fi la fel de periculoasă ca lipsa de timp.