2013La Multi Ani!

Sa-ti fie pragul dintre ani un sfetnic bun, sa alegi gandurile bune si spornice, cele rele sa se spele! Iti urez sa iei cele mai intelepte decizii, sa-ti propui cele mai indraznete lucruri si sa le implinesti in Noul An. Sa-ti aduca Sorcova numai vesti bune si sa-ti fie sufletul plin de bucurie, bunatate si lumina.

Azi iti povestesc despre un obicei pe care l-am intalnit la el acasa in noaptea Anului Nou, inchinat Sfantului Vasile: Vasilopita. Este un obicei cu origini grecesti. Am petrecut  noaptea dinspre 2009 inspre 2010 in mijlocul unei familii din Cipru, alaturi de rudele si prietenii apropiati ai familiei, cu copii si bunici cu tot.

Vasilopita este o varitate de cozonac sau chec. In acesta se ascunde o moneda, care se spune ca-i aduce noroc gasitorului in Noul An. Numele este legat de ziua de 1 ianuarie, in care este sarbatorit Sfantul Vasile, in Grecia, Romania, Cipru si alte tari crestin-ortodoxe. In alte regiuni, totusi, acest obicei este asociat Craciunului.

Despicarea sau taierea cozonacului se face la miezul noptii, iar copiii sint cuprinsi de o nerabdare fermecatoare si o dorinta exploratorie plina de energie, marcata de curiozitatea de a descoperi cat mai repede castigatorul. Evident, acest lucru se intampla dupa ce fiecare si-a framantat propria felie de cozonac cu o frenezie de expert.vasilopita

De regula, feliile se impart dupa varsta, incepand cu cei mai batrani si incheind cu cei mai tineri – punand la incercare rabdarea putina a copiilor dornici sa gaseasca moneda. Uneori, “norocul” celui care gaseste moneda este stabilit printr-un premiu anuntat dinainte, de genul “cine gaseste moneda primeste cutare recompensa.”

Originea obiceiului se afla in legenda Sfantului Vasile. Se spune ca acesta a facut o colecta in Cezareea pentru a strange o suma pe care sa o plateasca drept rascumparare asediatorilor cetatii, pentru a-i indupleca sa renunte si sa plece. Fiecare cetatean a donat dupa puteri, care galbeni, care bijuterii sau aur.

Inamicii, miscati de impresionantele donatii stranse si de solidaritate, au ridicat asediul, fara sa ceara vreo plata.  Astfel, Sfantul Vasile a fost bucuros sa inapoieze lucrurile stranse in colecta, insa era greu sa stie care lucru carui cetatean apartine. Asa ca a pus toate monedele si giuvaerele in paini pe care le-a copt si le-a impartit orasenilor. Acestia, ca prin minune, au primit inapoi exact partea fiecaruia.urari 2013

Iti urez ca in 2013 sa ti se intoarca ce ai semanat in 2012 si inainte, rasplata eforturilor pe care le-ai facut si recompensa energiei pe care ai consumat-o cautand solutii si cai de a depasi obstacolele. Iti doresc sa primesti inzecit bucurie si bunatate, sa ai spor si sanatate, sa fii ca un mar, ca un par, ca un fir de trandafir!