Aproape la fiecare pas, pe stradă, la televizor, pe Internet sau prin e-mail, cineva îți cere 100 € … sau mai puțin, oricum vrea de la tine să-i dai bani. Fie are ceva nemaipomenit de vânzare, ocazie unică,  reducere fantastică, fie pentru vreo cauză socială de care n-ai auzit, fie, pur și simplu, dai peste cerșetori – unii sărmani, într-adevăr, alții…

Atenție la escroci

Strângerea de fonduri publice este o modalitate de finanțare a unei afaceri. Costurile – la noi – sînt neglijabile, la fel și riscurile, pentru cei care vor să atragă investitori. Aceștia, dacă știu să ceară și să citească (printre rânduri) informațiile din oferta publică, au ocazia să obțină câștiguri frumoase, oferind capital lichid (bani gheață) în schimbul unor certificate de acțiuni, cu speranța că acțiunile vor crește (rapid) în valoare și că vor genera dividende.

Astfel de venituri (suplimentare) ar trebui să provină din activități profitabile, administrate inteligent de manageri cu specializări superioare și experiență relevantă în domeniul de activitate respectiv, capabili să îmbine cu succes informații, inovație, tehnologie, resurse umane și, desigur, capital.

Bursa din România este un loc în care, cel puțin teoretic, se întâlnesc firmele care fac astfel de oferte publice cu investitorii care au bani gheață, numai buni de dat afacerilor care fac astfel de oferte publice. Bursa de Valori veghează ca schimburile între investitori și firme să se facă ordonat, corect și, cât de cât, transparent.

Problemele apar din faptul că unele firme care vor bani prin listarea la bursă au rămas mult în urmă cu transparența și chiar cu performanțele.

În epoca digitalizării, bursa listează și tranzacționează acțiuni ale unor companii care nu au nici măcar un site pe Internet! Adresa de contact prin email este una gratuită de genul „firma@gmail.com” sau „@yahoo.com”. Altele au o pagină pe Internet, însă este o simplă poză (Electrecord), fără funcționalitate (fără linkuri sau meniu de navigare).

Mai multe companii au un website datat fie 2007, fie 2009 sau 2010, ceea ce vorbește de la sine și despre nivelul de securizare a navigării (există o firmă pe al cărui site apar fragmente de text de tip „spam” – „replica watches”, o altă companie are site-ul blocat de browsere, din motive de suspiciuni de malware).

La datele de contact, deseori apare numere scoase din uz, la care nu răspunde nimeni sau răspunde… robotul! Alo? Ce încredere poate avea un potențial investitor în administrarea unei firme al cărei management consideră irelevantă prezența și implicit comunicarea prin Internet cu publicul?

Cum să obțină profit managerii care disprețuiesc nonșalant felul în care se prezintă în fața acționarilor și angajaților, a furnizorilor, partenerilor și băncilor cu care lucrează, în fața clienților și a publicului larg? Cât vor mai rezista pe piață înainte să dea faliment, învinovățind pe altcineva, din afară?

Dacă te uiți la capitalurile sociale uriașe, înțelegi cum se pierd sume colosale, cum foarte mulți oameni își pierd economiile de-o viață, dezinformați sau chiar inconștienți, care aruncă bani în găurile negre ale unor astfel de firme. Unele bănci uriașe se află în dificultate – Wells Fargo -, cu toată strălucirea pozițiilor dominante de pe piața pe care evoluează, iar reputația seriozității germane va fi trasă la fund de eșecul răsunător al Deutsche Bank și de traseul periculos al Commerzbank.

Din fericire, fără a fi cotate la bursă (deocamdată) există și firme românești ca Zitec. Vizitează-le pagina de Internet cu un clic aici. Vezi filmulețul lor de prezentare (de 4 minute) – este magnetic! Firma generează profituri considerabile, cu profesionalism, demn de bursă. Poate, chiar se gândesc la asta… mai există câteva semne bune pe bursa din România, firme cu activități cu substanță, inovatoare, comunicative, dinamice.

În fine… i-am dat 100 € lui Bill Gates, cel mai bogat om din lume, cumpărând un telefon Microsoft. Din păcate, cerșetorii au parte mai mult de suspiciuni, decât de ajutor, pentru că s-au înmulțit cei care „piratează”, cer bani în mod public, asemeni unora de pe bursă, doar pentru a-i arunca în găurile lor negre.

Totuși, ia aminte și la adevărații nevoiași, deosebește-i. Poți s-o faci, jertfind ceva timp, cercetându-i cu o vorbă bună, poate și o gustare caldă, o mână de ajutor. Nu este puțin lucru. Zăbovește un minut, pentru a afla puțin mai mult. Poți să-i îndrumi spre centre specializate. Dacă nu le știi, întreabă-mă..