Mulți ignoranți #brexit au căutat online „Ce este UE?”, după ce au votat ieșirea Marii Britanii din UE. Regretându-și votul, spuneau celor care-i intervievau că nu și-au închipuit că votul lor va conta, că nu și-au închipuit că rezultatul final va fi chiar acesta, că nu și-au închipuit urmările.

Ca strategie de marketing, un om politic a lansat tema acestui referendum pornind de la democrația mediocrității, ușor de manipulat cu sloganuri ieftine. Publicul său preferă și devorează tabloidele, formând o audiență uriașă pentru sordidul urban și lectura de pe budă, cu degetul plimbat pe ecranele de telefon.

„Prea mult, prea devreme, prea intens!”

Această explicație pentru trezirea tardivă dintr-o beție cruntă a unor cetățeni rezistenți la valuri (10-15) de bere este folosită și pentru alte situații fără ieșire, întâlnite tot mai des în sport. Părinții au decis ieșirea tinerilor dintr-o uniune europeană prin vot, părinții decid renunțarea copiilor la sport, prin presiunea rezultatelor.

Mai precis, un studiu recent relevă că peste 70% dintre copii renunță la sport înainte de a împlini 13 ani, pentru că li se cere prea mult, prea devreme, prea intens. Presiunea rezultatelor, împinsă până la rușinea părinților, lipsa bucuriei, ingredientul substanțial al copilăriei, suprasolicitarea fizică, până la răniri și intervenții chirurgicale timpurii – toate contribuie la formarea unei majorități mediocre și frustrate viitoare, gata de vot civic, în deplină ignoranță.

Cu siguranță, ceva nu le-a plăcut, le-a provocat repulsie și reacție de răspuns. Din păcate, ponderea pe grupe de vârstă a votului negativ arată că viitorul tinerilor, doritori de uniune europeană, a fost decis de turiștii englezi comozi, care se bucură de pensie, fără nevoi viitoare presante (familie, carieră, etc.).

Ce motive serioase există pentru renunțare? Cât de cunoscute și recunoscute au fost, înainte de a renunța? Cum au fost ele puse în discuție, în dezbatere publică, analiză argumentată cu pro și contra, prezentare obiectivă, cu studii de caz, varianta cea mai pesimistă și cea mai optimistă a urmărilor unor astfel de decizii – #brexit sau renunțarea la sport?

Mens sana in corpore sano

Adevărat. Numai că, acest dicton se referă la mișcare, fără presiunea victoriei, a medaliilor, a premiilor și celebrității locale sau naționale. Cine plătește prețul? Ce soluții există? Cine are de câștigat și cine pierde? Ce se poate face imediat?

În #brexit urmează negocieri, proceduri, voturi multiple în comisii și plenuri parlamentare. Un haos necunoscut, care oferă loc speculațiilor și teren propice pentru alarmiștii care trăiesc din manipularea mediocrității, comoditatea democrației dependente de televizor, de știri tabloide și posmagi gata muiați. Șocul perceput direct de cotațiile valutare și piețele bursiere va continua, iar fluctuațiile vor fi greu de prevăzut, în orice direcție.

Comunicarea este vitală în marketing, iar un astfel de moment politic se depășește comunicând intens. Prioritățile se vor schimba și, cu siguranță, lumea a primit un avertisment sever pentru mediocritatea și ignoranța de care dă dovadă, în cele mai serioase chestiuni, la cele mai înalte niveluri. Mai exact, votanții lui Trump au primit un cartonaș galben. Nici alternativa nu va dormi liniștit.

Încotro?

Interesant este că unele soluții pentru #brexit pot veni tocmai din analiza crizei sportului la vârste fragede. Dintre următoarele 7 recomandări se pot extrage soluții, care să fie adaptate și aplicate pentru a evita astfel de catastrofe șocante:

1 Dacă ești părinte și ai lipsit până acum de la evenimentele sportive ale copilului tău, fie că este vorba de antrenamente, fie de jocuri sau concursuri la care participă, începe să i te alături. Vei descoperi lucruri noi, inclusiv din modul în care comunică antrenorii sau ceilalți copii cu copilul tău și cum răspunde fiecăruia.

2 Vorbește cu copilul tău după antrenament sau concurs, arată-i sprijinul și încurajarea, ascultă-i răspunsurile la întrebările pe care i le pui, cu scopul de a-i stimula bucuria, de a descoperi eventuale nemulțumiri, de a-i răsplăti eforturile, de a-i sonda interesul real pentru acea activitate, în acel mediu.

3 Vorbește cu alți părinți, pentru a afla dacă întâmpină aceleași probleme și dificultăți, ce soluții văd, cum le aplică, încurajând sinceritatea și schimbul cât mai complet de informații.

4 Abordează-i în mod constructiv pe antrenori, în discuții particulare, departe de ochii copiilor. Începe discuția cu mulțumiri pentru activitatea lor benefică, explică-le că vrei să reduci riscul renunțării la sport pentru copilul tău, oferă-te să participi la găsirea soluțiilor potrivite.

5 Propune exerciții la care să participe împreună, pe rând, grupuri diferite de părinți, cu rol de observator și dezvoltator pentru anumite abilități ale copiilor – prindere a unei mingi, sărituri într-un picior, slalom printre jaloane, rostogoliri, etc.

6 Integrează și instrumente video, în reprize complementare, ușor de asociat cu mișcarea și activitatea sportivă fizică, pentru o asimilare bazate pe instrumentele cu care, oricum, copiii se obișnuiesc foarte repede și le utilizează aproape instinctiv.

7 Evident, dacă toate celelalte eșuează, lasă-i să renunțe. Reorientează-i în altă direcție, dacă observi vreun interes anume pentru o activitate specifică și benefică. Lasă-i să descopere și să aleagă ce le place, le aduce bucurie și satisfacție sănătoasă, este atractiv.

Concluzii #brexit

Copiii care azi renunță la sport vor vota peste câțiva ani, fie în cadrul vreunui referendum, fie pentru anumite decizii cu impact social-economic. Fuga de presiunea rezultatelor și lipsa de bucurie de azi vor avea repercusiuni în viitor. Reproșurile n-au rost, important este ce vei face, concret, pentru a schimba azi ceea ce se va întâmpla mâine.

Gândește-te la efecte, la impactul în timp al lipsei de bun simț, de cultură generală, de informații viabile, astfel încât deciziile să fie luate în cunoștință de cauză și asumate. Tabloidizarea este o strategie de marketing. Falimentară pe termen lung, ea are succes acum, pentru că aburește mințile ușor de manipulat, atunci când aceste lipsuri se generalizează.

Sportul contribuie la formarea caracterelor sănătoase, a unor minți agere, capabile de raționamente și decizii rapide. Sportul este esențial pentru sănătatea fizică. Dozele trebuie echilibrate. Efortul trebuie distribuit just, potrivit abilităților individuale. Mai întâi, vine bucuria, abia apoi, după multă pregătire, poți alerga după rezultate.