Despre PR (relații publice) se vorbește când (prea) în șoaptă, când (prea) zgomotos. Contează cine este în campanie electorală și cine strigă mai tare?

Implicarea în sport poate aduce în prim-plan orice companie care își dorește beneficii comerciale din acest tip de marketing profitabil.

Un plan de PR, bine făcut și pus în aplicare, are nevoie de obiective clare, definite în termeni măsurabili. De asemenea, este importantă segmentarea publicului țintă.

Este vital ca obiectivele să fie corelate și armonizate cu fiecare segment al publicului țintă – cu alte cuvinte, pentru segmente diferite se definesc obiective diferite.

Pasul următor constă din alegerea tipurilor de media utilizate în acțiunile de PR. Acestea pot fi tradiționale, digitale, interne sau externe, convenționale sau neconvenționale.

De regulă, cea mai bună combinație este un mix între acestea, ales după o măsurare riguroasă și o evaluare concretă a campaniilor anterioare asemănătoare (proprii sau nu). Aceste rezultate indicative se aliniază cu previziunile argumentate pentru căile preferate și recomandate cu prioritate.

Bugetul, dimensionat în funcție de anvergura campaniilor și de durata proiectului, va acoperi acțiunile și evenimentele cu participarea invitaților – sportivi și personalități – incluzând, de exemplu, cheltuielile cu cazarea, hrana, echipamentele și materialele de promovare utilizate.

Este important să se urmărească eficiența cheltuielilor efectuate, prin corelarea cu obiectivele stabilite, inclusiv în termeni financiari (leu cheltuit – leu încasat din venituri generate).

Implementarea planului se stabilește în prealabil, cu desemnarea persoanelor responsabile pentru fiecare acțiune, de la inițierea planului și ceremonia de deschidere a primului eveniment din campanie și până la finalizarea proiectului.

Ulterior, este esențială evaluarea acțiunilor întreprinse, individual și în ansamblu, pentru întreaga campanie de relații publice. Efectele pot fi observat și măsurate imediat, prin utilizarea indicatorilor stabiliți înainte de inițierea campaniei.

Concluziile campaniilor de PR vor lua în considerare impactul direct – prin număr de vizualizări, venituri generate, evoluția cotei de piață – și impactul indirect, prin expunere și responsabilizare socială, reputație și recunoaștere.

Printre tipurile de conexiuni pe care firmele pot să le realizeze cu echipele sportive se înscriu cu succes formele de utilizare a obiectelor promoționale inscripționate și distribuire a acestora în cursul unor evenimente.

De exemplu, la un joc de handbal, se pot organiza tombole cu premii, pot fi distribuite gratuit mostre din produsele sponsorului, care să poarte numere cu potențial de a câștiga premii anunțate de crainicul sălii și înmânate în pauză de reprezentanții firmei.

De asemenea, pot fi distribuite cupoane sau taloane de reducere sau de abonare, fie imprimate pe biletele de intrare, fie pe pliante distribuite fiecărui spectator.

În pauza jocului se pot organiza demonstrații cu produsele, interviuri cu personalități care să recomande produsele, subliniind beneficiile utilizării acestora, dansuri sau jocuri amuzante, implicând mascote ușor de asociat cu firma-sponsor.

Se remarcă o serie de tendințe, în evoluția marketingului și a relațiilor publice, asociate sportului:profesionisti in relatii publice

1. Crește importanța personalităților individuale din sport și asocierea acestora cu divertismentul – de exemplu, concertele unor formații muzicale cunoscute au loc pe stadioane sau în săli de sport, adresându-se aceluiași public, cu participarea unor invitați din sport, în deschiderea unor evenimente sportive sau în asociere directă cu acestea.

2. Responsabilitatea socială a corporațiilor este mult mai puternic asociată cu activitățile sportive – sportivii au o șansă în plus să interacționeze cu publicul și susținătorii lor, implicându-se în evenimente de PR și susținând campanii sociale.

3. Susținătorii, spectatorii, fanii primesc rolul central și beneficiază de o experiență mult mai puternic personalizată, se bucură de mai multă atenție și grijă, atât sponsorii cât și echipele având tot interesul să-i mobilizeze pentru a-i aduce din fața televizorului în sală sau pe stadion.

4. Abonații statornici, bloggerii și spectatorii cu putere de influență, formatorii de opinie, se bucură de atenție specială, fiindu-le recunoscută contribuția la crearea unor tendințe și aportul decisiv la creșterea interesului pentru evenimentele organizate.

5. Firmele cu putere financiară considerabilă apreciază impactul uriaș și potențialul în creștere pentru propriile campanii de marketing, prin utilizarea eficientă a evenimentelor sportive și includerea lor în propriile campanii de PR, pe termen lung.

Acest articol de sinteză poate fi util atât firmelor care vor să beneficieze de aportul sportului în propriile relații publice, cât și cluburilor sportive care vor să atragă finanțatori puternici.

Așadar, la câte posibilități se întrevăd în tendințe, puțin probabil ca importanța activităților de relații publice să scadă, datorită impactului promovării digitale. Probabil, cei care spun „Adio, relații publice!” au un interes să promoveze alte metode sau au informații… depășite.

Detaliile depind de o evaluare prealabilă a proiectului și de o pregătire temeinică a fiecărei campanii. Pentru acestea, cel mai sigur este să apelezi la profesioniști. Succes!